ИЗНЕНАДА! 3500 сръбски ракети с обсег 40 км летят към руснаците!

Доставката е минала през Турция

Новини
22:00 - 01 Март 2023
11007
ИЗНЕНАДА! 3500 сръбски ракети с обсег 40 км летят към руснаците!

Украинските сили за отбрана използват нови сръбски ракети ER Grad 2000 122 мм. Те значително превъзхождат възможностите на други подобни ракети в арсенала на украинската армия, съобщават медии в Украйна"

Тази новина съобщиха анализаторите на OSINT канала Ukraine Weapons Tracker.

Анализаторите на UWP потвърдиха, че сръбските ракети са доставени на въоръжените сили на Украйна и използвани от украинските сили във войната срещу Русия. Те направиха това потвърждение, след като беше оповестена възможната продажба на 3500 ракети от Сърбия чрез посредник.

Според UWP ракети са били забелязани в Украйна преди няколко месеца, но от съображения за сигурност тази информация не е публикувана от медиите.

Посочва се, че боеприпасите са закупени от сръбското предприятие "Крушик" от канадската компания JNJ Export & Import.

Контейнери с боеприпаси са транспортирани от Сърбия за Турция от Arca Savunma Sanayi Ticaret. От Турция ракетите са доставени през Словакия в Украйна.

Видео показа товарни контейнери със 122 мм ракети, внесени транзитно за RFS в депо в столицата на Словакия. Доставчик е сръбската компания "Крушик".

Основната разлика между ракетата ER Grad 2000 и тази на сръбската отбранителна компания "Крушик" е увеличеният максимален обсег от 40 км, което е два пъти повече от съветските ракети 9М21OF.