ИЗНЕНАДА: Евроляв номер 1 подкрепи Росица Велкова за данъчната реформа

Петър Витанов видя социалистическа мярка в налога за свръхпечалбите

Свят
09:42 - 20 Март 2023
2186
ИЗНЕНАДА: Евроляв номер 1 подкрепи Росица Велкова за данъчната реформа

Не само в България, но и в Европа неравенствата се увеличават, а след пандемията от Ковид-19 богатите станаха по-богати, е бедните още по-бедни. Това коментира пред "България он еър" ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

Миналата седмица 130 евродепутати, сред които и Витанов, призоваха за данък за свръхбогатите, сходен на този върху мултинационалните компании. Предишната знакова сделка за глобален минимум от 15%  данък върху мултинационалния бизнес ще започне да действа от тази година.

„Инициативата тръгна от група милионери от Давос, които сами стигнаха до извода, че трябва да бъдат генерирани повече приходи, така че да се напълнят държавните хазни“, коментира Витанов.

"Нашето предложение е просто – въвеждане на прогресивен данък върху състоянието на ултрабогатите на международно ниво с цел намаляване на неравенствата и подпомагане на финансовите инвестиции за зелен и социален преход", поясни Витанов. С което де факто обяви съгласие с предложената от служебната финансова министърка Росица Велкова унифицирана ставка за всички юридически лица - мярка, с която у нас не се съгласиха нито отляво, нито отдясно. 

„Вече имаме глобален налог върху мултинационалните компании от 15%, след като се установи, че големите транснационални компании плащат 9% данък, а останалите - над 20%. Това показа за пореден път, че големите имат възможност да укриват данъци, мигрирайки своите пари в държави с ниски данъци или в офшорни зони“, добави социалистът.

„Ако има редовно правителство и работещ парламент, трябва да се премине към промяна на данъчната система. Ако искаме да имаме силна държава, със солидна социална, здравна политика, образование, е необходимо завръщането на прогресивния данък. Тези, които имат повече приходи, солидарно да отделят за обществото. Това е така в целия свят, в най-либералните държави, дори в САЩ“, каза още евродепутатът.