Фалстарт: "Зрелището" с преместването бежанците не се състоя

Разкачиха 4 вагона от композицията Варна-София, 200 души се отказаха да пътуват

Новини
10:43 - 29 Май 2022 (обновена)
7510
Фалстарт: "Зрелището" с преместването бежанците не се състоя

Мащабното преместване на 200 бежанци от Варна към вътрешността претърпя пълен провал. 200 души отказаха да се качат на влака, който бе с прикачени вагони. 

Украинците са казали, че сами ще се погрижат за себе си - ще си намерат квартири, ще се приберат у дома или ще търсят други начини да се спасят от войната.

Разкачиха и четирите допълнителни вагона от композицията, която отпътува от Варна за София в 10.30 часа.  Само петима бежанци се качиха на бързия влак, останалите около 200 души са се отказали в последния момент. Те трябваше да бъдат преместени в базите в Паничище и в Рибарица. 

Областният управител на Варненска област Благомир Коцев заяви, че държавата е създала пълната организация, а автобусите от "Златни пясъци" тази сутрин са пътували празни.

Извозването на хората трябваше да започне днес в 10.30 ч. сутринта. Украинците трябваше да бъдат преместени от хотелите по Черноморието към населени места във вътрешността на страната с бързия влак Варна - София.

В 9 ч. 5 автобуси са чакали пред хотел "София" в курорта Златни пясъци да докарат първите бежанци до жп гарата Варна. Само три семейства са изявили желание да пътуват с автобус, и още две семейства - със своите коли.

В крайна сметка само един от петте автобуси е потеглил в 9:30 ч с около 10 човека, разказва очевидец.

В Рибарица, където трябваше да бъдат настанени много от бежанците, имат готовност да посрещнат украинците. Има подготвена ведомствена база. 

Поканата от МС към журналистите да снимат преместването на бежанците бе посрещнато на "нож" от стотици. Хората се възмутиха от това, че се търсят зрелища и сензации и обявиха цялата история за срамна и позорна.