Изненадващ обрат: Корнелия кани Дърева да се върне в "Дума"?

БСП да преосмисли твърдата си подкрепа за машинното гласуване и да предложи въвеждането на смесен вот, настоя Нинова

Политика
11:55 - 22 Януари 2022 (обновена)
5986
Изненадващ обрат: Корнелия кани Дърева да се върне в "Дума"?

"Докато има БСП, ще има "Дума" и всички внушения, че ръководството налага цензура и диктатура, не отговарят на истината. Никой не е уволняван, Велислава Дърева и Велиана Христова винаги са добре дошли като автори". Това заяви изненадващо лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова по време на заседанието на червения конгрес.

Преди седмица дългогодишният журналист от вестника на БСП "Дума" Велислава Дърева обяви през профила си във "Фейсбук", че вече не е част от изданието. Ден по-рано друга журналистка от медията, Велиана Христова, също оповести през социалната мрежа, че договорът й е бил прекратен, като по думите й основание за това е, че е сред авторите и подписалите критично писмо срещу ръководство на партията.

Христова написа: "Властта в БСП ме отстрани от в. "Дума" (уволни), тъй като 30 души от редакцията написахме писмо опровержение срещу множество лъжи, изречени за вестника на пленум на НС на БСП от Корнелия Нинова, а аз като председател на синдикалната организация на СБЖ в редакцията го изпратих до членовете на НС на БСП. Оказва се, че да напишеш писмо с истини до орган на партията е престъпление."

В писмото, изпратено до пленума на БСП, подписано и от Велиана Христова, се оборват критики на председателя на БСП в оставка и настоящ министър на икономиката Корнелия Нинова към изданието, като: че вестникът е изключително критичен към ръководството, че издръжката му струвала 40 000 лв. на месец, че в него работели 60 души, че година и половина журналистите не ходели на работа. От БСП отрекоха, че освобождаването на Христова е свързано с писмото. Според информация на пресцентъра на левицата журналистката била навършила пенсионна възраст и работела само на авторски договор, изтекъл още през 2020 г. Христова е председател и на Съюза на българските журналисти в "Дума". В нейна подкрепа започна онлайн петиция, която до момента е събрала няколкостотин подписа.

БСП да преосмисли твърдата си подкрепа за машинното гласуване и да предложи въвеждането на смесен вот - на машина и с бюлетини, за да може всеки гражданин да има право на избор. Това предложи лидерката на БСП Корнелия Нинова в доклада си пред червения конгрес. Тя отчете, че машинният вот е бил важен с оглед борбата с купения вот и прозрачността на изборите, но се е отразил най-много на БСП и е довел до голям отлив на гласове.

Тези избори показаха, че пред нас стоят 4 въпроса - първо на държавно равнище, а след това като партия, каза Нинова и ги изброи.

Първият е избирателната активност и нейният спад. Това трябва да е много ярък знак към всички политици и държавници за увеличаващото се недоверие на хората и означава липса на легитимност на институциите

Второ, състоянието на партийната система. Изборите показаха недоверие към системната партийност и към идеологическия облик дясно-ляво, който беше изместен от статукво-промяна. Трудно е да се определят контурите на новата партийна система, обстановката е динамична, каза Нинова и даде пример с появата на Продължаваме промяната и с ИТН, която от първа политическа сила през април стана трета през ноември. Подобен тип електорална динамика е сигнал към нас и обществото. На нас ни отива да върнем политиката на полето на идеите. Прагматизмът е хубаво нещо, но размиването на идеологиите е грешен подход за правене на политика.

Трето - машинното гласуване, което направи последните избори много по-честни и прозрачни, но намали избирателната активност, трябва да си го кажем честно, каза Нинова. Тя припомни, че БСП е била твърдо за въвеждането на машинното гласуване. Може би е време да осмислим ефекта от него и да предложим въвеждане на смесено и всеки гражданин да има избор.

Четвъртото, което лидерката посочи, бе пандемията от COVID-19 и епидемичните мерки.

Тези обективни факти, които са извън нас, се отразиха на резултатите на БСП и лявата коалиция, Каза Нинова и посочи, че въпреки кампанията в социалните мрежи, живият контакт е друго. Машинният вот също се отразил най-много на БСП.

Но освен това има и други, наши, причини. Изтощихме се от вътрешни борби. Обидени другари не участваха в кампанията, а някои открито или не - работеха за други политически субекти. Слабо организационно поведение и грешки в медийната кампания. Това са основните грешки, които Нинова посочи за спада в гласовете на БСП за трите избора миналата година.

Електоралната динамика също се е отразила. 10 хиляди са се насочили към ДБ.

Движението на гласове от БСП към други формации не променя основното обстоятелство - че загубените гласове от нас са основно от негласуващи, отчете лидерката.

На 14 ноември е имало свръхконцентрация на загубен вот от БСП в определени възрастови групи. Около 60 хиляди над 70 и около 30 хиляди между 60-69 г., не са пуснали вот за соцпартията.

Нинова отчете победата на президентските избори на Румен Радев и Илияна Йотова. И напомни, че именно БСП бе партията, която даде старт на политическата кариера. И лично аз, персонално съм ангажирана с предложението за Радев през 2016 г., дори и във времето, когато БСП не желаеше той да е наш кандидат. Много се изписа за отношенията между Радев и БСП, внушаваха всякакви версии, за да извлекат лични дивиденти. Ще се спра на най-важния въпрос - на полето на упреците към нас бяхме критикувани защо критикуваме служебния кабинет и така косвено засягаме президента Радев и това се е отразило на президента Радев. Това е сериозното, което трябва да обсъдим, а не личните нападки, коментира Нинова и напомни кои са били критиките на БСП към служебния кабинет.

Така се губи идеологически и морален облик на една партия. Ние не сме кръжок на интереси и не се нагласяваме според конюнктурата. Искам да сме принципни и последователни и да служим вярно на тези, които ни следват, независимо кой управлява - наши или чужди, коментира Нинова.

БСП се нуждае от нова програма, каза още лидерката. И поиска промени в организационния живот на партията. Както и уставни мерки за социалистите, които са работили за кампаниите на други партии.

Като важна цел на БСП Нинова постави местните избори. Тя призова за засилена работа с представителите на партията във властта по места.

Нинова потвърди оставката си пред конгреса. И помоли да се спре с манипулациите с манипулациите - всеки член на БСП е получил оставката ми.

До конгреса са постъпили писма и резолюции, част от които искат отмяна на прекия избор. Моля ви, не правете това, не отнемайте правото на всеки социалист да има право на избор. Не отменяйте прекия избор, призова Нинова.

Резултатите и моята оставка, която е факт, обаче не трябва да пречат на задачите, каза Нинова. И напомни, че от 2017 г. е повела битката със задкулисието, а БСП се бори за промяна на статуквото. Въпреки това партията несправедливо бе причислявана към статуквото.

Ако имаме значителен успех, това е, че за няколко месеци обърнахме нагласите и станахме желан партньор за промяната, каза Нинова. Ние искаме промяната - не само на думи, но и на дела. И сме част от управляващата коалиция.

Само за 1 месец и без нито ден толеранс към правителството, три политики, за които БСП се бори отдавна, вече са факт, обяви Нинова - засилената роля на държавата, борбата с монополите и съдебната реформа. Ние сме социалния стълб в правителството и по това хората ще съдят за нас, допълни тя. Всички пенсии са преизчислени и увеличени. Разликата дойде от ковид добавката. Но и тази разлика не трябва да я има и ще бъде поправена през февруари, обясни вицепремиерът. Но не смятайте, че с това ще приключим борбата си за по-достойни доходи на възрастните хора. До юли ще продължат разговорите с партньорите за преизчисление на пенсиите.

През юли не само по този въпрос ще има актуализация на бюджета, в която ще залегнат същностните реформи, за които БСП от години се бори, обеща Нинова. Тя обясни, че готовият в момента бюджет е най-социалният в последните години - над 30% са социалните разходи в него.

20 милиарда лева за социални политики, обясни Нинова. Най-голямото предизвикателство пред нас е демографската криза и грижата за младите и семействата намира реално изражение в бюджета, каза тя и изброи политиките - безплатни детски градини, закуски, нови училищни автобуси, нова програма за извънкласни дейности и др.

Няма как за 1 месец да решим всички проблеми, но това е първата крачка за социална справедливост и заслугата е на БСП, обясни лидерката. Нямаме нито един ден толеранс, но продължаваме да работим в изпълнение ангажиментите на БСП.

Само за 1 месец и без нито ден толеранс към правителството, три политики, за които БСП се бори отдавна, вече са факт, обяви Нинова