Изненадващо уволниха проф. Балтов от "Пирогов"

Общество
13:46 - 13 Септември 2021
10090
Изненадващо уволниха проф. Балтов от "Пирогов"

Проф. Асен Балтов е уволнен изненадващо от "Пирогов" днес по обед. Мотивът на ръководство бил невъзможност да работи с него.

Бившият директор на най-голямата спешна болница в България днес се е върнал за първи ден на работа в Първа травматология. Хирургът е направил две операции, след което бил извикан в кабинета на наследника си Иван Поромански, разказаха негови колеги, цитирани от "24 часа", а малко след това и самият Балтов призна в социалната мрежа, че е получил заповедта си. 

Не е ясно пълното съдържание на разговора между бившия и настоящия ръководител на "Пирогов", нито официалните мотиви за раздялата. Най-вероятно става въпрос за дисциплинарно уволнение.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова първа коментира случилото се с думите: "Това е отвратителна саморазправа с един истински професионалист. Никой не може да ти отнеме уменията, ръцете и любовта на пациентите". 

А бившата здравна министърка д-р Таня Андреева добави: "Прост реваншизъм! Но има и утре". 

Светилото в неврохирургията и шеф на Клиниката в "Пирогов" проф. Николай Габровски не остана равнодушен към новината. Той нарече уволнението на Балтов "позорна история". 

"Преди минути научих, че Асен Балтов е бил уволнен и вече не е лекар в болница “Пирогов”. Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили", коментира професорът във фейсбук.