Изпращат в затвора шофьор заради фалшива книжка

Мъжът има присъди за измами и побои

Общество
13:03 - 02 Декември 2021
1146
Изпращат в затвора шофьор заради фалшива книжка

Определението на Окръжен съд – Русе, с което бе заменено наложеното на В. Х. наказание пробация с лишаване от свобода за срок от една година и един ден при общ режим, бе потвърдено от въззивната инстанция и влезе в сила.

На 23 април 2019 г. мъжът подписал споразумение, признавайки се за виновен в това, че на 6 февруари същата година, при управление на лек автомобил „Мерцедес“, е  дал на полицейски служители фалшива шофьорска книжка, на която е бил придаден вид на свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от друга държава.

За това престъпление той приел да изтърпи наказание пробация при следните пробационни мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес и Задължителни периодични срещи с пробационния служител за срок от 2 години, както и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 320 часа за срок от три поредни години.

Поради множество нарушения по изпълнение на мерките без уважителни причини, на В. Х. са били налагани наказания, но положителна промяна в поведението му така и не настъпила. Това дало основание на Пробационна служба – Русе да внесат в Окръжния съд предложение за замяна на пробацията с ефективно лишаване от свобода.

Окръжен съд – Русе, като преценил събраните доказателства, приема, че е налице частично неизпълнение на първите две пробационни мерки и системно и трайно неизпълнение на третата. Изтърпяната част от наказанието в най-благоприятния за осъдения вариант възлиза на 11 месеца и 27 дни, съответно, неизтърпяната - 2 години и два дни. Съгласно закона, при редукция две към едно неизтърпяната част от наказанието пробация следва да бъде заменено с лишаване от свобода в размер на една година и един ден. Според съда, неадекватна би била замяната с друг вид пробационна мярка, предвид предходните осъждания на лицето за измами, причиняване телесни повреди и унищожаване на чуждо имущество, които не са променили отношението му към закона, чуждите права и съзнанието му за собствените му задължения.

Въззивната инстанция счете определението на Окръжен съд – Русе за правилно и законосъобразно и го потвърди изцяло, поради което то вече е в законна сила.