Израел с предсрочни избори на 1 ноември

Надеждите на Нетаняху са да счупи собствения си рекорд и да спечели шести мандат

Свят
11:53 - 30 Юни 2022
1158
Израел с предсрочни избори на 1 ноември

Израелските депутати гласуваха за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 1 ноември, съобщава "Ройтерс".

Това ще са петите поред избори в страната за по-малко от четири години.

До провеждането на вота външният министър Яир Лапид ще е министър-председател на мястото на настоящия премиер Нафтали Бенет.

Бенет няма да се кандидатира на предстоящите предсрочни избори. Миналата седмица той заяви, че неговата идеологически разделена 8-партийна коалиция вече не е устойчива.

Въпреки че опозицията, оглавена от бившия премиер Бенямин Нетаняху, се опита да избегне нови избори и да формира кабинет в рамките на настоящия парламент, тя не успя да го постигне.

Нафтали Бенет сложи край на рекордното управление на Бенямин Нетаняху преди година, като сформира рядък политически съюз от десни, либерали и арабски партии, който се провали през последните месеци заради вътрешни междуособици, определи предстоящите избори като битка между умерените и подкрепяните от Нетаняху екстремисти.

Надеждите на Нетаняху пък са да счупи собствения си рекорд и да спечели шести мандат.

Четири социологически проучвания, публикувани миналата седмица, сочат, че дясната партия на Нетаняху и нейните вероятни съюзници - националистически и ултрарелигиозни партии, водят в допитванията, но все още не получават управленско мнозинство в 120-местния Кнесет на Израел.

Техните леви, десни и центристки съперници обещаха да предотвратят връщането на власт на Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, които отрича.