Израел скрил експлозиви в 5 000 пейджъра на "Хизбула"

Актуални новини
11:50 - 18 Септември 2024
1291
Израел скрил експлозиви в 5 000 пейджъра на "Хизбула"

Израелската шпионска агенция Мосад е успяла да сложи експлозиви в 5 000 пейджъра, внесени от ливанската групировка "Хизбула" няколко месеца преди смъртноносните взривое във вторник, твърди високопоставен източник от ливански служби за сигурност пред Ройтерс.

Информацията е потвърдена и от други източници на агенцията, пише "Гласове". Операцията на Мосад се смята за безпрецедентен пробив в сигурността на "Хизбула", след който хиляда пейджъра се взривиха едновременно в Ливан, убивайки девет души и ранявайки близо 3000 други, включително пратеника на Иран в Бейрут.

Пейджърите са купени от базираната в Тайван компания Gold Apollo, но компанията каза в изявление, че не е произвела устройствата. Те са произведени от компания, наречена BAC.

"Хизбула" се зарече да отмъсти на Израел, чиито военни отказаха да коментират взривовете.

Заговорът е бил подготвян дълго време, казват няколко източника пред Ройтерс. "Хизбула" е поръчала 5000 бийпъра от Gold Apollo, които според няколко източника са били внесени в страната по-рано тази година. Основателят на Gold Apollo Су Чи-Куан казва, че пейджърите, използвани при експлозията, са произведени от компания в Европа, която е имала правото да използва марката на фирмата. По-късно BAC бе посочената като фирмата, произвела пейджърите.

Бойци на "Хизбула" са използвали пейджъри като средство за комуникация в опит да избегнат израелското проследяване на местоположението им, казаха пред Ройтерс тази година два източника, запознати с операциите на групата.

Пейджърите са били модифицирани от израелската шпионска служба Мосад още „на производствено ниво“.

"Мосад инжектира платка вътре в устройството, която има експлозивен материал и може да получава команда. Много е трудно да го откриете по какъвто и да е начин. Дори с всяко устройство или скенер", казва източникът.