Израел затяга мерките за сигурност

Причината е ликвидирането днес на лидера на „Хамас”

Топ
21:35 - 17 Октомври 2024
888
Израел затяга мерките за сигурност

В четвъртък министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир нареди на полицейските сили в цялата страна да засилят сигурността, след като властите потвърдиха смъртта на лидера на Хамас Яхия Синвар, съобщиха от пресслужбата му.

Бен-Гвир също така инструктира Затворническата служба да "действа с твърда ръка срещу всеки случай на безредици и изразяване на подкрепа за терористични организации от страна на лишени от свобода терористи".

Министърът на финансите Безалел Смотрич и министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир призоваха ЦАХАЛ да увеличи военния натиск върху ивицата Газа след смъртта на лидера на Хамас Яхия Синвар.

"Сега ЦАХАЛ трябва да се увери, че няма жител на Газа, който да не знае, че Синвар е мъртъв. Тя трябва да увеличи интензивния военен натиск в ивицата и същевременно да предложи безопасно преминаване и финансово възнаграждение на онези, които върнат нашите заложници и се съгласят да сложат оръжие и да напуснат ивицата", пише Смотрич в Туитър.

"След десетилетия ние доказваме, че има военно решение за тероризма", заявява крайнодесният министър.

Бен Гвир по същия начин призовава Израел да "продължи с всички сили до абсолютна победа".

Председателят на "Нова надежда" Гидеон Саар, член на кабинета по сигурността на Нетаняху, написа в "Туитър", че е "добре, че правителството, ръководено от Нетаняху, не се огъна под тежкия политически натиск и не се вслуша в "съветите" на всички "експерти от телевизионното студио", а настоя за приключване на работата в Рафах".