Израелската песен за "Евровизия" предизвика дебати

Култура
15:53 - 22 Февруари 2024
1714
Израелската песен за "Евровизия" предизвика дебати

Израелската песен, която ще участва на конкурса "Евровизия" тази година, предизвика дебати в страната, съобщи ДПА. Парчето носи заглавието "Октомврийски дъжд" и се изпълнява от певеца Еден Голан. 

Дебатите за песента, започнали в Израел, са по повод възможността за дисквалификация на песента. 

Според медийни публикации песента насочва към нападението на "Хамас" над Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души. 

Песента все още не е представена официално. Според публикации израелският обществен телевизионен канал "Кан" (Kan) е обявил, че текстът на песента няма да се променя, дори да представлява риск за евентуално неучастие в конкурса. 

Европейският съюз за радио и телевизия, който е организатор на песенния конкурс "Евровизия", обяви, че е в процес на оценка на текстовете. Всички телевизионни канали трябва да подадат записите си до 11 март. "Ако някоя песен е неприемлива по някаква причина, съответният телевизионен оператор ще получи възможност да участва с нова песен или с нов текст", обяви съюзът.

Организаторите вече се обявиха против изключването на Израел от конкурса, за което настояха шведски артисти по повод войната в ивицата Газа. Според Европейския съвет за радио и телевизия събитието ще остане аполитично. 

Песенният конкурс "Евровизия" ще се проведе в Малмьо, Швеция, през май.