Изродска мода в тик-ток: Излекувай акнето с цианид!

Кайсиевите ядки са страхотни, но не яжте повече от 3 на ден

Здраве
15:03 - 01 Август 2023
3056
Изродска мода в тик-ток: Излекувай акнето с цианид!

Видеоклиповете в тик-ток, насърчаващи използването на цианид за справяне с акнето, застрашават здравето на хиляди подрастващи, предупреждават специалисти. Медици се опасяват, че фалшивата тенденция, която е събрала милиони гледания, може да бъде смъртоносна.

В едно от видеата в тик-ток млада жена твърди, че "тайно" храни приятеля си със семена, съдържащи отровния химикал, и че това е изчистило акнето му.

В същото време в друг клип жена твърди, че чистата й кожа може да се дължи на това, че като дете е яла поне по пет кайсиеви ядки на ден.

Амигдалинът - естествено съдържащ се в костилките на кайсиите, семената на черешите и суровите ядки - се превръща в цианид, след като бъде консумиран.

В концентрирани количества той атакува сърцето, дихателната система и централната нервна система и може да убие човек за минути.

По принцип храните, които съдържат цианид, обикновено го съдържат в много ниски дози, които не са повод за притеснение.

Например ябълковите семки съдържат малки количества цианид, но целите семки преминават през организма без никакви проблеми. Дори при смачкани или сдъвкани семена, трябва да изядете поне 150 наведнъж, за да има някакъв риск.

Трябва обаче да внимавате с кайсиевите ядки. Това са семената вътре в кайсиевата костилка. Обикновено ви трябват клещи, за да разчупите костилката и да ги извлечете.

Европейският орган за безопасност на храните посочва кайсиевите ядки като източник на риск от отравяне с цианид.

Консумирането на повече от три ядки наведнъж може да надхвърли препоръчителното безопасно ниво.

Тази тенденция може да бъде много опасна. Дългосрочните симптоми на отравяне с цианид включват кома, високо или ниско кръвно налягане, загуба на съзнание, увреждане на белия дроб, припадъци и дори смърт.