Извадиха 1,6 млн. евро от "Ди Треви" в Рим

Сред монетите по дъното на най-известния фонтан в света обаче тази година имало и други предмети,като например часовници и пръстени

ЕС
17:04 - 23 Декември 2023
16706
Извадиха 1,6 млн. евро от "Ди Треви" в Рим

Няма турист, дошъл в Рим,който да не хвърли монета в най-прочутия фонтан в света – „Ди Треви". Според поверието този жест,който се извършва, обръщайки се с гръб към водата, гарантира, че пак ще се върнеш във Вечния град.

Ако през миналата година са били изгребани от дъното на римския фонтан монети за сумата от 1,4 млн.евро, през 2023 г. тя се очаква да набъбне до 1,6 млн.евро. Всяка сутрин от дъното на фонтана парите се изгребват с лопати и събират в торби от общински служители.

Едва 6% от сумата отива за дейностите, свързани с извозването, преброяването и „управлението" на монетите, съобщи в."Месаджеро".

Сред монетите по дъното на най-известния фонтан в света обаче тази година имало и други предмети,като например часовници и пръстени. Били намерени дори вибратор, зъбна протеза и остатъците от омар. В някои дни туристите хвърлят между 6 хил. и 7 хил. евро в басейна на фонтана.

След като се изгребат от дъното, монетите се транспортират на специално място и се поставят в машина, която извършва първоначалното им разделяне.Така монетите евро се отделят от останалите. Около 15 % от монетите не са евро.

Цялото количество монети се извозва в структура на благотворителната организация „Каритас", казва директорът на римската секция Джустино Тринча. В сгради на организацията живеят 600 бедни семейства,които пазаруват хранителни продукти с карти за нуждаещи се в специални супермаркети. В Рим съществуват 5 подобни супермаркети „солидарност".