ИЗВЪНРЕДНО: Борисов казал "да" на ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ склонил да подкрепи втория мандат след инфарктно чертаене на схеми през уикенда

Политика
12:35 - 22 Май 2023
4873
ИЗВЪНРЕДНО: Борисов казал "да" на ПП-ДБ

Проектопремиерката на ГЕРБ Мария Габриел май ще върне празна папка на президента Румен Радев днес в 15,00 часа, когато трябваше да представи на държавния глава пълен списък със структура и имена на мисления от нея Министерски съвет. А вместо това партията на Бойко Борисов отправя финален взор към гласуването на правителство с втория мандат, който Радев ще връчи на следващата по парламентарна тежест политическа сила - коалицията Продължаваме промяната-Демократична България, твърдят източници на Lupa.bg в инфарктния понеделник. 

По тяхна информация решението да се откаже от гласуването на първата папка лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взел не след обрата, предизвикан от ИТН чрез нейния председател Слави Трифонов късно в неделя с обявлението си, че оттегля партията от всички преговори с първата политическа сила, а след пореден разговор с лидерите на ПП-ДБ - преди обявлението на Дългия. 

По-рано депутатът от дясноцентристката коалиция Атанас Славов намекна, че да, през уикенда е имало интензивни лидерски рандевута, без да уточни състава на срещите. Но според запознати Борисов е водил няколко разговора и с Кирил Петков, и с Христо Иванов.

Не е ясно къде стои фигурата на другия съпредседател на Промяната Асен Василев, чието име намери място в проектокабинета на акад. Николай Денков, но в политическите среди упорито от поне 2 седмици се тръби, че ексфинансовият министър ще трябва да отстъпи и да даде път на друго лице за този пост. Съшото касаело и бившия шеф на иновативното ведомство Даниел Лорер, добавят още информаторите ни. 

Развръзката за съставянето на първия редовен кабинет от 5 избора насам се очаква в идните часове.