Извънредно: Най-сетне махнаха позора Гешев

16 от ВСС гласуваха за отстраняването на главния прокурор

Политика
18:41 - 12 Юни 2023 (обновена)
11634
Извънредно: Най-сетне махнаха позора Гешев

Главният прокурор Иван Гешев най-накрая беше отстранен от поста си. Това стана с решение на Висшия съдебен съвет, взето на заседание късно тази вечер. 16 от кадровиците на Темида гласуваха за махането му, а "против" бяха само 4-ма. Както Lupa.bg пръв извести по-рано днес, позовавайки се на свои източници в юридическите страни, настроенията във ВСС бяха още на днешното заседание главния прокурор да бъде отстранен от поста си.

Срещу решението за отстраняване гласуваха Евгени Иванов, Вероника Имова, Пламен Найденов и Олга Керелска. Те минават за приближени на вече бившия главен прокурор. Имова пламенно защити Гешев, казвайки, че обвиненията срещу него са безпочвени. Олга Керелска пък каза, че Гешев е давал поводи да бъде уволнен, но конкретно в този случай атаката срещу главния прокурор може да е политически мотивирана и тя не може да я подкрепи, защото засяга независимостта на съдебната власт. "Ако допуснем да се случи това, което се случва, следващият главен прокурор ще бъде избран, както бе избран Иван Гешев - с подкрепата на две политически сили. Ние няма да допринесем за никакъв катарзис, изчистване и т.н.", допълни Керелска.

Гешев се ободрява със студена вода

В Съвета бяха внесени две предложения за предсрочно прекратяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го отправиха. То беше свързано с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива срещу кортежа на Гешев на 1 май. 

Второто предложение е заради нарушения на Етичния кодекс, извършени от обвинител номер 1. На пресконференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и заяви, че е "ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание". 

Предстои ВСС да предложи на президента Румен Радев да подпише указ за освобождаването му. Държавният глава няма срок за това, а през почивните дни се появи информация, че е възможно той да изчака произнасянето на Конституционния съд по искането на Гешев срещу промените в закона за съдебната власт, въвеждащи механизма за разследване на главния прокурор.

Междувременно главният прокурор не присъства на заседанието, на което бе взето решението, тъй като по обяд замина за Страсбург, където се очаква утре да бъде изслушан от подкомисията за върховенство на правото към Европейския парламент за делото "Барселонагейт" и други разследвания за корупция. Малко по-рано днес Гешев заплаши с намек Бойко Борисов, че "утре ще е интересно".

"Вярвайте ми, ще бъде интересно моето изказване утре, на 13.06", заяви Гешев. Натъртването на датата - 13.06, може да се приеме и за намек към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На тази дата той има рожден ден. 

Очаквано най-остри срещу главният прокурор бяха членовете на Прокурорската колегия, които внесоха искането за неговото уволнение. Срещу някои от тях веднага след това бяха образувани прокурорски проверки, след като се включиха в акцията срещу Гешев.

Георги Кузманов обясни, че няма нормален човек, който да не се стресне от опит за бомбен атентат, заплашителни писма и политическия искания за уволнение, но това не означава, че трябва да говори за “политически боклук“. “Случилото се на Гешем не означава, че той трябва да излезе пред обществото, използвайки атрибутите на прокуратурата, заедно със заместниците си, и да изрази гнева си. Нима един главен прокурор не трябва да е подготовен за всичко. Стотици прокурори, които са заплашени, не излизат пред медиите да афишират разтроеното си състояние.

Нормално е първо да се успокои и след това да говори, ако има какво. Може да потърси специализирана помощ, за да се успокои“, каза Кузманов.

Той обясни, че прокурорите са възложихме много надежди като главен прокурор, защото произлиза от прокуратурата. “След като сме му гласували доверие, нима не можем да го свалим?“, добави той Кузманов.

Гергана Мутафова допълни, че главният прокурор е длъжен да бъде във всяко свое действие да бъде независим и безпристрастен и да основава своите действия само на закона. “С това изказване той наруши не само Етичния кодекс, но и зададе линия на поведение на някои прокурори. Трябва да си зададем въпроса за рязкото активиране на прокуратурата след това изказване. Дали той активира прокурорите, които са били бездействали преди това под негово ръководство?“, каза тя.

Мутафова попита дали някои политици са се чувствали пряко заплашени и рекетирани от изказването на Гешев, които се приема като заплаха, че ще се извадят определени дела, които са били на трупчета. “Всички сме свидетели на това“, заяви тя.

Най-гласовият привърженик на позициите на главния прокурор бе бившата върховна съдийска Вероника Имова. Въпреки гласуването на ВСС, че заседанието продължава в отсъствието на Гешев, тя поиска процедурата да бъде спряна до четвъртък. “Нека да чуем привлченият. Или сега всеки ще си изпее репликите? График ли имате, колеги? Недопустимо и чудовищно нарушение на конституцията“, каза Имова. После започна да говори, че напуска заседанието, мърморейки, че не може нещата да се случват така.

Нейният колега Севдалин Мавров също заяви, че отказвам да участва в тази процедура поради нарушаване на конституцията. Не стана ясно какво нарушение на конституцията се визира, след като главният прокурор сам предпочете да отпътува за Страсбург и недопусна участието на своя адвокат в заседанието.

Атанаска Дишева призова Имова да не прави демонстрации и да остане на заседанието. “Обикновено съм била в малцинство (ВСС) и не мога да си спомня да съм си тръгвала по подобен демонстративен начин. Ако човек е член на ВСС, той трябва да приеме, че може да се окаже в малцинство“, каза Дишева, която бе един от тримата членове на ВСС, които подкрепяха предишни искания за отстраняването на Иван Гешев.