Дж. К. Роулинг отново вбеси трансджендърите

Новини
17:23 - 08 Юни 2020
1995
Дж. К. Роулинг отново вбеси трансджендърите

Авторката на поредицата на Хари Потър отново успя да разгневи част от феновете си. Повод за нападките им стана публикация в Twitter, където Дж. К. Роулинг сподели статия, озаглавена "Създаване на по-равноправен свят за хората, които имат менструация".

Всъщност статията се отнася за пандемията и засяга много аспекти от нея, между които и повишаването на риска от домашно насилие при жените по време на домашната изолация.

Според информацията в тази статия, около 1,8 млрд. момичета, жени и хора, които "не се идентифицират полово", са имали проблем с месечния си цикъл, тъй като нямат безопасен достъп до тоалетна, сапун, вода и лично пространство в условията на изолация.

Причината за разгневяването на феновете на Дж. К. Роулинг обаче стана не самата статия, а написаното от писателката под материала. Роулинг изрази мнението си, че не разбира какво означава "хората с менструация", защото според нея преди за тези хора е имало определена дума и тя е била "жени". Потребители на социалната мрежа обаче я нападнаха, че не изразява подкрепа към трансджендърите и дори отрича съществуването им. 

Създателката на Хари Потър реши да защити позицията си, като изтъкна, че познава и обича такива хора, но смята, че премахването на половата идентичност ще създаде повече проблеми, отколкото решения.

В резултат тя си навлече гнева на още повече хора, които дори я нарекоха гаднярка и невежа. Певецът Брад Уалш също разкритикува писателката, като написа в Twitter: "Ти си умен човек. Как може да не знаеш разликата между пол и полова идентичност".

Роулинг е от скромното малцинство известни хора, които си позволяват да критикуват размиването между половете и откровеното заличаване на жените за сметка на трансджендърните индивиди. Да припомним, че т.нар. транс жени всъщност са с мъжка анатомия от кръста надолу. Транс мъжете пък са родени като жени. За да не се чувстват изолирани, за тях е измислен идиотският израз "хората с менструация".