Джендърът си сменя пола в Германия вече без съдебно решение

Парламентът одобри закон за половото самоопределяне

Новини
19:53 - 17 Май 2024
3727
Джендърът си сменя пола в Германия вече без съдебно решение

Спорният германски закон за самоопределяне, който улеснява промяната на вписания в документите пол, може да влезе в сила, след като Бундесратът – горната камара на германския парламент, го одобри днес, пише БТА.

В бъдеще законът ще улесни тези германци, които желаят да променят техните лично име и пол, като за това ще е необходима единствено декларация към службата по вписванията. Вече няма да са необходими съдебно решение и две експертизи, които бяха задължителни.

Законът влиза в сила, след като германската Камара за преразглеждане реши да не обжалва пред комитета по посредничество.

Опростяванията на процедурите ще засегнат транссексуални, интерсекссуалните и небинарни хора,

които в миналото трябваше да преодолеят множество пречки и скъпи процедури, за да могат да променят вписания си пол.

Досегашната процедура, описана в Закона за транссексуалните от 1981 г., изискваше засегнатите да отговарят на много лични въпроси, което е унижаващо, каза заместник-кметът на Хамбург Катарина Фегебанк.

„Нищо не се отнема от никого. Несправедливостта е елиминирана. И за мнозина това е един чудесен ден за по-свободен и по-самоопределен живот“, каза Фегебанк по отношение на новата наредба.

Министърът на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия Бенямин Лимбах подчерта, че е било необходимо да се преборят с много наредби по пътя към този закон. Той каза, че резултатът е добър, въпреки че не е перфектен във всяко отношение.

„Със закона за самоопределяне правим голяма стъпка напред към отворено, толерантно и разнообразно общество“, заяви Лимбах.