Джевдет Чакъров: Марката "ДПС" е патентована през 90-та година

Топ
13:26 - 09 Август 2024
1581
Джевдет Чакъров: Марката "ДПС" е патентована през 90-та година

Марката "ДПС" е патентована още 90-та година, още от основаването на Движението за права и свободи. Това каза на брифинг в парламента Джевдет Чакъров от ДПС (без Пеевски и група) в отговор на въпрос за подадена заявка от 29 юли в Патентното ведомство за регистрация на марка "ДПС".

"Това са формалности, които в момента се извършват", обясни Чакъров. 

Заявка за регистрация на марка "ДПС Движение за права и свободи" е постъпила в Патентното ведомство, показва справка на сайта на институцията.

Заявлението е подадено на 29 юли, но на страницата на ведомството не е упоменато от кого. 

Със заявлението за регистрация на марката е поискан патент за политическо консултиране, лобиране, организиране на политически срещи, текстилни изделия включително знамена, облекло и аксесоари, както и значки и декоративни елементи, финансови услуги, включително набиране на средства за благотворителни и политически цели, образователни и развлекателни услуги, обхващащи организиране на конференции, публикуване на книги и електронни издания.

В Патентното ведомство не е разрешен достъп до материали по заявка за патент преди публикация за нея, освен когато има писмено разрешение от заявителя, съгласно Закона за патентите и полезните модели. Заявката за патент може да бъде оттеглена с писмено заявление на заявителя, ако вече не е издаден патент. 

Когато към заявката за патент не е приложен документ за платени такси, на заявителя се предоставя тримесечен срок за заплащането на тези такси. Ако таксите не бъдат заплатени, заявката се счита за оттеглена.

Съгласно закона могат да бъдат отправяни и възражения. 

По повод номинацията на новия служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева той заяви:

"Нашият призив е за честни и справедливи избори". 

С оглед на това, че от групата на автентичното ДПС нямаше как да участваме в консултациите, които се проведоха вчера при президента, бихме искали да изразим нашата позиция, посочи той. Нашият призив и вчера, и днес щеше да бъде за честни и справедливи избори, заяви Чакъров. 

Това е в интерес на цялата ни общественост. Ние ще следим да няма такива обвързаности, каквито имаше предходният служебен премиер, коментира Чакъров.

Надяваме се този път в интерес на всички наши граждани, в интерес на всички политически субекти, всички ние да следим и за бъдещите действия на служебния кабинет, да бъдат честни и справедливи изборите и призоваваме всички компетентни държавни институции и всички политически субекти да следим за тези действия. Бихме искали да има честни и справедливи избори, каза още той.