Джизъса: Без мен българският футбол е нула

Спорт
15:38 - 05 Септември 2024
2558
Джизъса: Без мен българският футбол е нула

Няма никакъв спор, че Благой Георгиев е една от най-големите звезди в родния футбол в последните 20 години. Бившият халф на Славия, Алавес, Дуисбург, Цървена звезда, Терек, Амкар, Рубин и Оренбург винаги е интересен събеседник.

Благо говори по много теми – футболната му кариера, личният живот, новата му страст – тениса, бъдещите планове и случая с Джо Диксън и Левски.

"Сега съм пенсионер, безработен, човек с много време, чудя се какво да правя по цял ден (смее се). Запалих се по тениса. Всеки ден, хайде, почти всеки ден, играя тенис на корт. Вече имам повече време след футбола за семейството, за децата, което е най-хубавото. Знаеш, във футбола – всеки ден тренировки, а в петък, събота, неделя лагери и мачове и нямаш време въобще за семейството. 20% да са били с мен по това време. Футболът ти дава, но и ти взима много.

Ще ходя на мача с Гришо и Джокович, ще ходя и в Белград, и в Торино на финалите. Запалил съм се. Доста интересно ми е. Разликата между футбола и тениса е голяма. В тениса си сам. Знаеш, че във футбола понякога може да скатаеш, може малко да си починеш, да кажеш на другите „Абе какво правите“. Но в тениса си сам, разчиташ сам на себе си и после може да те е яд само на теб.

Виждате Джокович какво прави. Балканец е, не се предава. Но го слушам в интервюта и негови близки от семейството му познавам. Той обича тениса. Това му е животът, както на мен ми беше футболът. И след футбола една година не знаеш къде се намираш. Примерно, ставаш и си готов да тръгнеш за тренировка, а забравяш, че вече не си футболист. Тежко е, но това е любовта към нещо. Трябва да си бил там, за да разбереш как е.

Винаги съм бил капитан. Аз гледам винаги да сплотявам нещата. Дори да има някакъв скандал, гледаме да го оправим. На терена никой не казва, че трябва да пием кафе всеки ден или да се виждаме непрекъснато. Но като сме на терена, трябва да гледаме в една посока.

Без Благой Георгиев българският футбол е нула. Като Златан Ибрахимович, нали той така казваше (смее се). Мисля, че българският футбол има нужда от хора, които разбират от футбол, хора, които живеят с футбола, които могат да помогнат. Едно е да сложиш някой чиновник, който е седял на компютъра цял живот и има някакви рамки, докато футболистът, футболният човек знае тънкостите, знае кое, как, кога, защо", сподели той в подкаста на „Мач Телеграф“ - „МачКаст“.