Джо Байдън встъпи в длъжност като 46-ти президент на САЩ

Новини
18:54 - 20 Януари 2021
3278
Джо Байдън встъпи в длъжност като 46-ти президент на САЩ

46-ият президент на САЩ Джоузеф Байдън положи клетва и встъпи в длъжност във Вашингтон по време на една твърде различна от обичайната в такива случаи церемония.

Тържественото събитие се състоя в опустяла столица, поставена под засиленото наблюдение на разположените в града военни. Жителите на Вашингтон бяха приканени да си останат у дома и да наблюдават по телевизията и онлайн церемонията по встъпване в длъжност, за да не се излагат на никакви рискове, свързани с епидемията от Covid-19.

Мерките за сигурност по време на церемонията са изключителни. Във Вашингтон са разположени около 25 000 войници от Националната гвардия и хиляди полицаи, пристигнали от цялата страна. Колко голямо е напрежението показва и фактът, че дванайсет от тях са били отстранени от силите за сигурност при проверка, извършена, за да се установи дали са свързани с екстремистки групи, както съобщи във вторник Пентагонът.

Високи огради, на места завършващи с бодлива тел, предпазват "червената зона" между Капитолийския хълм и Белия дом. Поставени са заграждения и бетонни блокове, за да бъдат защитени знакови сгради като Белия дом и Капитолия и да бъдат блокирани основни пътни артерии. Ветерани от войната в Ирак казват, че центърът на Вашингтон приличал на Зелената зона в Багдад.

Вместо пред грамадното множество, което традиционно се събира на огромната открита площ между Капитолия и паметника на Линкълн, за да види новия си президент, бившият вицепрезидент на Барак Обама застана срещу повече от 190 000 знамена, поставени на мястото на отсъстващата публика.

На церемонията не присъства отиващият си президент Доналд Тръмп, което не се е случвало от 150 години. Традицията повелява сутринта преди церемонията досегашният президент и първата дама да приветстват новия държавен глава и следващата първа дама, а след това всички заедно да отидат на Капитолийския хълм. Но след като негови поддръжници нападнаха Капитолия на 6 януари, Тръмп е нежелан във Вашингтон, град, който е дълбоко враждебен към него, отбелязва АФП.

Тръмп, следвайки отдавнашна традиция, е оставил писмо на приемника си Джо Байдън, преди да напусне Белия Дом, заяви пред Франс прес говорителката му Джъд Диъри, няколко минути след заминаването му. Според телевизия Си Ен Ен краткото послание е оставено в Овалния кабинет. Съдържанието на писмото засега остава неизвестно.

Разграничавайки се от Тръмп, досегашният вицепрезидент Майк Пенс бе на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън. Бившите президенти Барак Обама, Джордж У. Буш и Бил Клинтън също бяха на предните места в този важен момент за американската демокрация.

Днешният ден ще остане в историята и по още една причина - за първи път жена стана вицепрезидент на най-могъщата страна в света. Петдесет и шест годишната Камала Харис е и първата чернокожа и първият човек от индийски произход на този пост.

Церемонията се проведе на амфитеатрална сцена, разположена пред обширната зелена площ срещу Конгреса. Първо Лейди Гага изпя националния химн, след което клетва положи вицепрезидентът Камала Харис. После изпълнение имаше певицата Дженифър Лопес, след което и Джо Байдън положи клетва точно по обед местно време.

Всички гости и участници в церемонията са с маски заради коронавируса.

След полагането на клетва Байдън ще произнесе традиционното обръщение при встъпване в длъжност.

В следобедните часове е предвидено Байдън да положи венец на Гроба на незнайния войн в националното гробище в Арлингтън. На тази церемония ще присъстват трима от предшествениците му със съпругите си - Джордж Буш младши и съпругата му Лора, Бил и Хилари Клинтън, Барак и Мишел Обама.