Джовани Бекали е лежал в Централния софийски затвор

Спорт
14:12 - 23 Май 2020
5152
Джовани Бекали е лежал в Централния софийски затвор

Първите години на румънския футбол са доминирани от двама братовчеди - Йон и Георге Бекали. Или както двамата си сменят имената, за да приличат на италиански - Джовани и Джиджи. Част от кръвта им е македонска. Тяхната фамилия произлиза от т.нар. аромани, които са живеели в Северна Македония и Гърция, преди да се преместят в Констанца, пише "24 часа".

Там започва и бизнесът им, който стартира с кораби. Първите им сделки са с армията, като според медиите те са били доста съмнителни.

Семействата на двамата са били изселвани няколко пъти от комунистическия режим, защото имали връзка с фашистка организация в миналото.

Двамата са приятели с всички играчи от златното поколение на северните ни съседи. Те рекламират техните стоки, ходят в техните клубове.

Джиджи Бекали дори в един момент бе евродепутат.
 

Джовани почти сигурно е хазяинът на Васил Божков в Дубай, където отдавна има бизнес интереси. За сметка на това Джиджи не притежава нищо в Арабския свят, защото по принцип не го харесва. Той е дълбоко религиозен и не обича да пътува в този край на света.

Йон и Георге не се уважават много, като единствено ги свързва фактът, че получиха присъди за укриване на данъци и са били футболни ръководители.

Безспорно по-известният е Джиджи. Той е собственик на гранда “Стяуа” от години, но не успя да се пребори да вземе името на клуба от военните и трябваше да стане ФКСБ.

Според румънците Джиджи просто иска да бъде нормален бизнесмен, докато братовчед му повече харесва далаверата.

Историята на Джовани е дълбоко свързана с България. По времето на Чаушеску той кръстосва София и играе нелегален барбут. Познат е на всички от старата генерация комарджии.

Тази негова страст дори го вкарва в Централния софийски затвор, след като попада в лапите на милицията. След това минава и през Пазарджишкия затвор, за да си довърши присъдата.

От тези години е близкото му приятелство с Васил Божков.
Дори се говори, че точно от затвора тръгва дружбата им. Преди 10 ноември и Божков участва в доста нелегален хазарт, което пролича и от документите, намерени в офиса му. Там бе открита част от милиционерското му досие.

По това време България е доста по-напред от Румъния във всяко едно отношение. У нас се намират вносни цигари, дънки, докато режимът на Чаушеску мори сънародниците си от глад.
Когато бизнесменът пое “Левски”, Джиджи даде едно от редките си интервюта за българска медия. Просто защото ненавижда журналистите и се крие от тях като дявол от тамян. Дори има култов случай, в който той заплашва журналиста, че като свърши интервюто, директно ще го простреля в крака.

“Трябва да помогнем на моя приятел Васил (Божков - б.а.), за да извади “Левски” от проблемите, в които е изпаднал в последните три-четири години - казва за “Тема Спорт” Джовани. - Целта е “Левски” отново да е шампион. Ще търсим футболисти, които не струват много. Те ще са млади, за да може след това да донесат пари на клуба. Най-важното е, че вече в “Левски” няма да има играчи с договори за 25 000-30 хил. евро на месец. Васил е богат, но това не означава, че трябва да си хвърля парите на вятъра. Така са правили преди него. Той трябва да се пази от това.

Аз ще му бъда като бодигард - няма да позволя на играчите да му крадат парите. Целта е да си ги изкарат. Препоръчах за главен скаут Богдан Патрашку, който работи от 3,5 години при мен. Имам приятели и в “Лудогорец”, и в ЦСКА, включително Гриша Ганчев, но най-добър приятел ми е Васил Божков. Искам да помогна на него”, признава Бекали.

Наистина бившият играч на “Литекс” Богдан Аурелиан Патрашку изненадващо стана главен скаут на “Левски”.

Преди години Бекали е помогнал за това бразилецът Жуниор Мораес да дойде в ЦСКА, твърди самият румънски бизнесмен пред вестника. И говори за приятелството си с Димитър Борисов и Иво Иванов, шефовете на фирма “Титан”, които тогава ръководиха клуба от “Българска армия”.
“В “Левски” ще идват само качествени играчи, които след 2-3 години да струват по няколко милиона. На “Левски” не му трябват 5-6 тарикати на по 28-30 години, които да взимат големи заплати - нарежда още в интервюто Джовани Бекали. - Братовчед ми Джиджи Бекали за десетина години прибра от трансфери в “Стяуа” около 150 милиона евро. Преди да почне да печели, е вложил 30-40 милиона. Сега вече не налива, работи със спечелените пари. Това трябва да прави и Васил Божков - до 3-4 години клубът да печели достатъчно, а не да разчита на личните му средства. Феновете да са спокойни, но нещата ще станат лека-полека. Както казват италианците “Който върви бавно, ще стигне далеч”, допълва Джовани в интервюто.

Според слуховете точно около футбола се стига до обтягането на отношенията с Гриша Ганчев.

В един момент в “Литекс” дойдоха един куп румънци, които след това доста бързо си тръгнаха заради съмнения, че не са на ниво. Негов човек бе треньорът Михай Стойкица, който доведе вратаря Флорин Пруня, защитника Ракита и халфа Еуген Трика. От тримата само Трика направи истинска кариера в България, като след това игра и за ЦСКА. Бекали доведе в Ловеч и контузения нападател Флорин Брату по времето на първия престой на Любослав Пенев като треньор там.

Феновете на ЦСКА си спомнят как Джовани се е появявал на
Панчарево със стария си ролс-ройс още по времето на Васил Божков. Джовани е близък с Божков, като българинът винаги го е наричал Иване. Владее езика ни перфектно, както и още няколко.

Това го прави доста мобилен на футболния пазар.

Джовани Бекали бе вторият от фамилията, който влезе в затвора след братовчед си Джиджи. С него присъда получи и брат му Виктор. Джовани отнесе 6 години и 4 месеца за данъчни престъпления и отклоняване на пари за трансфери от “Динамо”.

Джовани е роден на 10 юни 1952 година в Галац. Лиценза си за футболен агент изкарва през 1989 година заедно с Виктор.

Джиджи пък е роден на 25 юни 1958 година в Браила, столицата на българските хъшове.

Той влезе в затвора през май 2013 година по същите обвинения като братовчед си.

За разлика от Джовани Джиджи има доста сериозна кариера. Той бе член на Европейския парламент от юни 2009 година до декември 2012 година и на румънския парламент от декември 2012 година до присъдата му. Навира се в доста скандали, като дори бе обвиняван на няколко пъти в хомофобия. Това обаче не му пречи на кариерата и много от феновете го боготворят.

По принцип и той много харесвал България. Често гостувал
в елитни хотели в Силистра, като едва ли не затваряли целите, когато се появявал босът на “Стяуа”.

Интересното е, че като дете и Джиджи е бил запален фен на милиционерския “Динамо”, който е еквивалент на “Левски”, но след това съдбата му го свързва със “Стяуа”, братския отбор на ЦСКА.
За разлика от “Стяуа”, който остана фактор във футбола, след оттеглянето на Джиджи “Динамо” върви надолу. В момента не е ясно дали ще успее да си изкара лиценз за новия сезон. Но със сигурност отново ще опре до опитния далавераджия Йон Бекали, известен още като Джовани.