Кабинетът определи 25 енергийни обекта с национално значение

Новини
15:37 - 27 Септември 2024
680
Кабинетът определи 25 енергийни обекта с национално значение

Министерският съвет прие решение, с което определя 25 новоизграждащи се енергийни обекта, за национални обекти и обекти с национално значение, по смисъла на Закона за държавната собственост и Закона за устройство на територията.

„Електроенергиен системен оператор“ ЕАД предлага изграждането на нови електропроводи от 400 kV и 110 kV. Функционално те са свързани с предвидените за изграждане нови подстанции 400/110 kV, вече определени от правителството за национални обекти и обекти с национално значение.

Изграждането на новите съоръжения ще създаде необходимите предпоставки за развитие производството на електричество от възобновяеми източници, в частност - от слънчева и вятърна енергия, и адаптирането на електропреносната мрежа към нуждите на настоящите и потенциалните ползватели. Промяната ще насърчи и поетапната декарбонизация на електроенергийния сектор и ще увеличи дела на енергията от ВЕИ в енергийния микс на страната.

С новото решение на правителството се осигурява възможност съоръженията да се ползват с приоритетен статут на национално равнище и да бъдат постигнати облекчения при провеждане на процедурите по реда на Закона за държавната собственост, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на земеделските земи и др.