Кабинетът с план да евакуира дипломатите от Украйна

Актуални новини
19:19 - 26 Януари 2022
1060
Кабинетът с план да евакуира дипломатите от Украйна

Имаме готов план за евакуацията на наши дипломати от Украйна. Ако видим, че рискът се покачва, ще го реализираме. Самолетите, които ще ги приберат, са в пълна готовност да отидат да ги вземат. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг пред журналисти в парламента.

Следим ежечасно събитията по казуса Украйна-Русия. Нашата прогноза е, че в следващите няколко дни няма за какво да се притесняваме, увери Петков.

"Използваме кризата в момента, за да открием дефицитите и да подобрим възможностите на Българската армия", посочи министър-председателят.

"В Народното събрание се чуха гласове, че България няма силата да отстоява своите национални интереси, че ние винаги сме малката страна, която зависи от големите държави.

Не, искам ясно да кажа следното: от тук нататък, единственото водещо нещо за българското правителство е българския интерес. Ние приоритизираме Българската армия да е водеща, да я окомплектоваме, да разчитаме на нейните сили и да бъде конструктивен член на Съюза“, каза още Петков.

Той посочи, че пред страната има множество кризи, с които правителството трябва да се справи, но радващото е, че Омикрон към момента е под контрол и управлението на здравната криза – работи добре.

„Ако работехме по стария модел, всичко вече трябваше да е затворено", посочи той

Премиерът коментира и енергийната криза. "През началото на февруари сметките за ток и газ ще бъдат по-добри, защото компенсациите от декември и януари ще влязат именно в тези сметки. Така бизнесът ще получи глътка въздух, както и битовите потребители, които са на газ", коментира той.

"Показахме и добри резултати с Република Северна Македония, подписахме меморандуми и динамиката е отлична", заяви Петков. И даде оценка, че макар че положението към момента е много трудно, на база на много усилия и работа в Министерски съвет, правителството е успяло до овладее до голяма степен кризисните ситуации.

"По темата с напрежението Русия – Украйна заехме позиция, с която да защитим главно и единствено българските интереси и да бъдем добър съюзник, и страна, която е предвидима", каза още Петков и подчерта, че никой няма полза от военен конфликт.

В непосредствена връзка сме чрез посолството в Киев с българската общност в Украйна, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска на въпроси на депутати по време на изслушването в парламента за напрежението НАТО-Русия.

МВнР още преди седмица е инструктирало българския посланик в Украйна да подготви и актуализира своите планове за евакуация, в случай на нужда, посочи тя.

Генчовска каза, че към този момент няма постъпили искания за евакуация на български граждани и техните семейства, служители на посолството или представители на бизнеса там. Тя цитира позицията на върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, че на този етап държавите членки не е необходимо да се изтеглят от територията, въпреки започналото изтегляне на семействата на служители на посолствата на САЩ и Великобритания.

В тясна координация сме с Министерството на отбраната с оглед планиране на необходимите средства в случай, че има проблем с авиолиниите, да може да се използват ресурсите на Военновъздушните сили за навременно изтегляне на гражданите на България, съобщи външният министър.

Генчовска коментира, че основните рискове пред нашата държава са свързани със сигурността в черноморския регион. В същото време има рискове от хибридни заплахи, асиметрични заплахи, по отношение на граждани, медии, НПО, както и по някои политически субекти, допълни тя. Възможни са и кибер атаки, както и хибридни атаки от страна на Русия по отношение на процеса на взимане на решения в държавите членки на НАТО и на ЕС, коментира Генчовска.