Кацаров и уволненият от него Балтов в челен сблъсък

Актуални новини
11:24 - 10 Декември 2021
2914
Кацаров и уволненият от него Балтов в челен сблъсък

Министерството на здравеопазването е купило три пъти повече от т. нар. щадящи тестове (с изследване) от първоначално очакваното, обяви ресорният министър Стойчо Кацаров в отговор на въпрос от уволнеиня от него като шеф на „Пирогов” Асен Балтов, сега депутат от ГЕРБ-СДС, по време на петъчния парламентарен контрол.

Това е формат, в който представители на законодателната власт задават въпроси на министрите от изпълнителната власт.

Темата за тестовете за учениците продължава да е актуална, но вече не заради недостига на изследвания за присъствено обучение на учениците, а заради започналата проверка на антикорупционната комисия за процедурите по доставка на тестовете.

Кацаров заяви, че Министерският съвет е одобрил средства за купуване на 1.5 млн. теста, а с парите били в крайна сметка платени 4.7 млн. теста.

Балтов атакува Кацаров (между двамата има сблъсъци откакто министърът на здравеопазването в служебното правителство отстрани проф. Балтов от поста директор на болница "Пирогов"), че в първоначалните поръчки е имало условие тестовете да бъдат доставени за едва три дни.

Тъй като голяма част от тестовете идват от Китай, така Кацаров изключил от конкурса редица фирми.

Кацаров не отговори по същество за първоначалните кратки срокове за доставка, но отвърна на нападката: "Това, че личната Ви неприязън, защото Ви уволних за маса нарушения и злоупотреби, предоставени на прокуратурата и на МВР, не бива да стават предмет на обществени дискусии по обществени въпроси", каза Кацаров.

По думите му договорите за тестовете са публикувани на сайта на ведомството в името на прозрачност на процедурата.

Пропусна обаче да отбележи, че документите са качени ден преди публичните сведения за започналата проверка на антикорупционната комисия, а процедурите по купуването на тестовете започнаха в края на октомври.