Кадиров готов да прати още хиляди чеченци на фронта в Украйна

Украйна
16:00 - 28 Ноември 2023
2888
Кадиров готов да прати още хиляди чеченци на фронта в Украйна

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че още 3000 негови бойци са готови да заминат да се бият в Украйна в състава на нови части на руското министерство на отбраната и на Националната гвардия на Русия.

За Кадиров, който често е критикувал представянето на руските войници, войната в Украйна е "защитна стена срещу западната агресия".

"Те (чеченските бойци) разполагат с най-добрата екипировка и модерни оръжия", заяви Кадиров в "Телеграм". "Освен това момчетата са изключително борбени и много мотивирани да постигнат резултати".

През май Кадиров заяви, че Чечения (федерална република на Русия) е изпратила в Украйна над 26 000 бойци от началото на войната, подпалена от диктатора Владимир Путин на 24 февруари 2022 г. В това число влизат 12 000 доброволци. Към май месец, по думите на чеченския лидер, 7000 от тях се сражавали активно.

Твърденията на Кадиров не могат да бъдат проверени по независим път, а оценките за чеченските бойци, изпратени в Украйна, са различни, отбелязва "Ройтерс". На страната на Украйна се сражават също няколко чеченски въоръжени формирования.

По-рано през ноември Рамзан Кадиров заяви, че голяма група от бившите наемници от ЧВК "Вагнер" също е започнала да се обучава със специалните сили от Чечения.