Кафето е подправка за специални преживявания и с месото
Кафето не е само за пиене или пък за десерти. Ароматните бобчета са перфектната подправка и за солени ястия. За истински специални преживявания в чиния.
Леко счукани цели зърна, прясно смляно или пък силно сварено, кафето е взрив от вкусово изживяване. Още повече, че се съчетава идеално и с най-силните подправки.
В марината, като глазура, в хрупкава коричка, във вид на сос кафеената феерия е прекрасна за всякакво месо, за фина риба, за яйца, за гъби, за паста, за салатен дресинг с горчивия си вкус и изкусително ухание.
Телешко с кафе глазура в ароматна портокалова марината
(за 2 порции, 30 мин)
Продукти
600 г телешко бонфиле – може свинско, пилешко
10 г кафе на зърна
1 ч.л. бахар на зърна
1 голяма глава лук
50 мл олио или зехтин
80 мл портокалов сок – 1 портокал
1 ч.л. мед
½ ч.л. канела
½ ч.л. смлян кардамон
сол и черен пипер
Приготвяне
Месото са нарязва на хапки с големина 3-4 см. Зърната кафе се смилат заедно със зърната бахар.
Обеленият лук се нарязва на дребно или по на едро според предпочитанията. Сотира се в малко от загрятото олио или зехтин за кратко.
Добавят се портокаловият сок, медът, канелата, кардамонът, черен пипер и останалото олио или зехтин и се разбърква всичко. Маха се от котлона.
Месото се полива с така приготвената топла марината и се разбърква да я поеме. Добавя се кафето с бахара и отново се разбърква. Оставя се в хладилника да се маринова за няколко часа.
Запържва се на сух загрят тиган, без да се слага отделената течност, за около 5 мин. с разбъркване, като се внимава да не прегорят кафето и подправките.
В същия тиган, след изваждането на месото, може да се приготви сос като се сипва течността от мариноването, оставя се да заври и да се посгъсти и се добавя течна или заквасена сметана.