Кафето е подправка за специални преживявания и с месото

Кухня
09:03 - 25 Юли 2021
3560
Кафето е подправка за специални преживявания и с месото

Кафето не е само за пиене или пък за десерти. Ароматните бобчета са перфектната подправка и за солени ястия. За истински специални преживявания в чиния.

Леко счукани цели зърна, прясно смляно или пък силно сварено, кафето е взрив от вкусово изживяване. Още повече, че се съчетава идеално и с най-силните подправки.

В марината, като глазура, в хрупкава коричка, във вид на сос кафеената феерия е прекрасна за всякакво месо, за фина риба, за яйца, за гъби, за паста, за салатен дресинг с горчивия си вкус и изкусително ухание.

 

Телешко с кафе глазура в ароматна портокалова марината

(за 2 порции, 30 мин)

 

Продукти

600 г телешко бонфиле – може свинско, пилешко

10 г кафе на зърна

1 ч.л. бахар на зърна

1 голяма глава лук

50 мл олио или зехтин

80 мл портокалов сок – 1 портокал

1 ч.л. мед

½ ч.л. канела

½ ч.л. смлян кардамон

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Месото са нарязва на хапки с големина 3-4 см. Зърната кафе се смилат заедно със зърната бахар.

Обеленият лук се нарязва на дребно или по на едро според предпочитанията. Сотира се в малко от загрятото олио или зехтин за кратко.

Добавят се портокаловият сок, медът, канелата, кардамонът, черен пипер и останалото олио или зехтин и се разбърква всичко. Маха се от котлона.

Месото се полива с така приготвената топла марината и се разбърква да я поеме. Добавя се кафето с бахара и отново се разбърква. Оставя се в хладилника да се маринова за няколко часа.

Запържва се на сух загрят тиган, без да се слага отделената течност, за около 5 мин. с разбъркване, като се внимава да не прегорят кафето и подправките.

В същия тиган, след изваждането на месото, може да се приготви сос като се сипва течността от мариноването, оставя се да заври и да се посгъсти и се добавя течна или заквасена сметана.