Как да се пазим от грипа?

Маската и сапунът са враговете на инфлуенцата

Здраве
09:00 - 28 Декември 2019
8890
Как да се пазим от грипа?

Грипът вече настъпва и макар епидемия да се чака чак в средата на януари, стотици нашенци вече са на легло и посрещат празниците с кашлица, болки в мускулите и висока температура. Симптомите на инфлуенцата, от който и да е тип, са идентични. Заразата се предава изключително лесно, а инкубационният период е сравнително кратък. Освен, че се прихваща по въздушно-капков път, вирусът вирее чудесно и върху повърхности.

Грипът поваля рязко, изведнъж и само в рамките на няколко часа от първото неразположение човек вече не може да стане от леглото. Следват болки в мускулите, а дори и в костите, главоболие, висока температура, придружена и от повръщане, кашлица и хрема. Усложененията настъпват при недобро лекуване, както и при деца и хора с хронични заболявания и най-често водят до бронхит и пневмония. 

Как да се предпазим от грипа? 

Въпреки всенародното схващане, че денонощното дъвчене на чесън, лук и мазането с камфор, са отлични лечители, всъщност те не пазят от прихващането на заразата. Срещу нея действат основно изолацията от обществени места, а при наложително смесване с маси хора в магазини, аптеки и градски транспорт, е необходимо поставянето на маска и ръкавици, с които да се избягва пипането на лицето. 

Маските се продават навсякъде и струват стотинки, но максималното време за действието им срещу бацилите е едва 15-20 минути. При намокрянето от изпаренията тя не предпазва. 

Инфекционистите напомнят и че честото миене на ръцете със сапун и ползването на дезинфектант са задължителни в условията на грипна епидемия, а за препоръчване - и преди настъпването й. Важно е при разболяване да се направи консултация с лекар, защото инфлуенцата често води до усложнения и се налага прием на антибиотици.