Как да се спасим от крадци през отпуската?

Обирите по домовете стават предимно през деня, в почивните дни и през празниците

Крими
18:40 - 26 Юни 2019
5874
Как да се спасим от крадци през отпуската?

Лятото настъпи, а с него и така чаканата отпуска. Ваканцията за едни обаче е „работно време” за други – крадците. Как да опазим дома си през лятото?

Обирите по домовете стават предимно през деня, в почивните дни и през празниците, когато собствениците отсъстват за продължителен период. Най-често крадците се насочват към жилища, за които предварително знаят, че ще открият пари и ценности, а за да могат да влязат бързо и възможно най-безшумно, проучват предварително бравата на вратата. През лятото зачестяват кражбите, при които извършителят прониква в жилището през незатворени прозорци и врати на балкони и сервизни помещения.

Какво препоръчват специалистите за обезопасяване на вашето жилище:

- започнете с входната врата

Добре е, ако заедно със съседите си поставите надеждна врата на входа, която непрекъснато се заключва - това е една допълнителна защита. Заменете картонената врата на жилището с дървена или метална. Безсмислено е обаче да монтирате метална врата или решетка върху стандартните дървени каси, тъй като тя може да бъде извадена от касата много лесно.

Не всички мерки изискват много средства. Например: купуването и поставянето на предпазна верига. Не отваряйте вратата при позвъняване, преди да сте поставили веригата в ограничителния улей. Предупредете за това децата и възрастните хора в дома.

Монтирайте на вратата шпионка с широкоъгълна оптика. Укрепете прозорците и вратите на балконите си. Не ги оставяйте отворени, когато сте извън дома. Ако живеете на нисък етаж, остъклете терасата или поставете метални решетки.

Заключвайте дома си, дори когато сте вкъщи. Изваждайте ключа от касовата брава, независимо че сте у дома, защото отвън може да бъде превъртян със специално устройство.

Най-сигурното средство за защита на дома ви остава поставянето и охраната на жилището ви със СОТ (СОД). Добре е, ако системата за охрана остане включена дори когато сте си в къщи.

- съхранявайте внимателно парите и ценните си предмети

Не дръжте у дома големи суми пари, валута и ценности. Избягвайте излишно демонстриране на благополучие - крадците търсят информация за такива жилища. Не оставяйте резервни ключове на видно място в апартамента си. Ако изчезнат, веднага сменете бравите. Пазете документите си за собственост и за самоличност, фактурите и гаранционните карти на скъпата аудио-визуална и домакинска техника.

- ако ще отсъствате за дълго от дома

Не съобщавайте за това на много хора, предупредете и децата си да не споделят всичко във фейсбук. Оставете по-ценните предмети на съхранение при роднини или близки приятели. Помолете съсед или близък да наглежда жилището ви, ако им имате доверие, дайте им ключ за дома си. Така те периодично могат да включват осветлението, да вдигат щорите, да прибират пощата - така отсъствието ви няма да бъде забелязано.

Какво да направите, ако заварите разбит апартамента си:

Не влизайте в жилището си, тъй като е възможно крадецът да е още вътре, а заварен на местопрестъплението, той може да прояви агресия.

Използвайте мобилния си телефон или телефона на съседите си, за да съобщите за кражбата в полицията, като не оставяте без наблюдение входната врата на апартамента си.

Ако сте влезли вкъщи, не пипайте нищо. До идването на дежурната оперативна група не трябва никой да влиза в жилището и нищо да не се пипа и размества в него.

Отидете в РПУ-то, където да подадете жалба за кражбата от дома ви. Носете със себе си гаранционните карти на откраднатата техника, посочете характерните специфични особености на вещите (цвят, размери, ремонти, следи от удари, драскотини и др.)