Как да си управляваме пържолата?
Ръководство за перфектна мръвка у даома
Пържола! Винаги перфектната храна – говежда/телешка, свинска, агнешка, от птица. Но как да го управляваме стека правилно в тигана. Как да я приготвим пържолата с успешен край за начало на едно добро хапване.
Няма нищо по-лошо в кухнята и на трапезата от едно сухо, а това означава и жилаво парче месо – страховит капан. Още повече, че предпочитанията за сочна пържола за различни – повече или по-малко изпечена. Но задължително сочна и нежна.
Да, точното приготвяне на пържолата е изкуство. Но това не означава, че трябва да се разчита само на професионалисти в ресторанта.
РЪКОВОДСТВО ЗА ПЕРФЕКТНА МРЪВКА У ДОМА
За оптимален резултат при пърженето е важно пържолата да има стайна температура. Да е извадена от хладилника 30 мин. преди влизането в тигана, във фурната или скачането на скарата. Идеалният тиган е тежкият – чугуненият. Той понася високи температури и ги поддържа правилно. След готвенето никога не се реже веднага – сокът моментално ще избяга. Завива се в алуминиево фолио и си отпочива около 5 мин.
Степента на изпичане на месото е най-важният елемент. Съществуват 6 степени на изпичане при класическия телешки/говежди стек, като 4 от тях са най-често прилаганите в практиката – Rare/Недопечено, Medium Rare/Средно недопечено, Medium/Средно изпечено, Well Done/Добре изпечено.
Точни минути за всяка степен са нещо лъжовно – изпичането зависи от месото дори да е от един вид. Затова разликите между различните степени се определят чрез:
- вътрешната температура на месото, но трябва специален термометър
- външния цвят на месото, но външният вид често лъже
- вътрешния цвят на месото, но се установява, след като вече е разрязано
- сочността, но пак вече няма връщане назад
- твърдостта на пипане – ето това е най-успешният начин, когато се знае как точно
Rare/Недопечено - съберете палеца с показалеца, твърдостта на стека трябва да съвпада с твърдостта на възглавничката на ръката.
Medium Rare/Средно недопечено - съберете палеца със средния пръст, твърдостта на стека трябва да съвпада с твърдостта на възглавничката на палеца.
Medium/Средно изпечено - съберете палеца с безименния пръст, твърдостта на стека трябва да съвпада с твърдостта на възглавничката на ръката.
Well Done/Добре изпечено - съберете палеца с малкия пръст, твърдостта на стека трябва да съвпада с твърдостта на възглавничката на палеца.