Как да защитим кожата от мръсния въздух?

Купете си козметика на по-мазна основа, съветва дерматолог

Бюти
11:31 - 13 Декември 2019
2348
Как да защитим кожата от мръсния въздух?

Мръсният въздух и ниските температури влияят негативно на кожата. Както при мъжете, така и при жените, се появява свръхчувствителност, раздразнение, зачервяване и се образуват пъпки. Това обяви пред Bulgaria ON AIR дерматологът д-р Весела Райкова. В интервю тя даде полезни съвети как да се грижим за кожата си през зимата. 

"Кожата като орган, който се среща за първи път с външните фактори и предпазва нашия организъм, няма начин да не получи въздействието на всичките негативи, които са в околната среда", посочи дерматологът. 

Заради мръсния въздух и влажното време навън, микроорганизмите и праховите частици се задържат за по-дълго време около нас. От това страда кожата, коментира още специалистът. 

Основното, което всеки трябва да прави, за да предпази кожата си при мръсен въздух и ниските температури навън, е да я почиства старателно всеки ден. Д-р Райкова посочи, че това трябва да става сутрин и вечер. 

"И мъжете, и жените имаме кожа, която се среща с факторите на външната среда. Всичко влияе. Кожата, която е здрава, има нужда от нормална хидратация, а тези, които са по-чувствителни, имат нужда от по-специфично обгрижване", коментира още дерматологът. 

Д-р Райкова изтъкна, от особено значение е какви продукти използваме през зимата. Те трябва да са различни от онези, които нанасяме по кожата през пролетта. В момента кожата се нуждае от козметика с по-мазна основа, за да може да създаде защитни бариера, която да предпазва кожата от вредните замърсявания и студа. 

За предпочитане е козметиката, която си купуваме, да е дерматологично тествана, особено за хората с по-чувствителна кожа, посочи още тя.