Как израелската армия и МОСАД проспаха атаката на "Хамас"?

Палестински терористи нахлуха в еврейската държава на шабат, изстреляха хиляди ракети и взеха израелски войници за заложници

Актуални новини
22:33 - 07 Октомври 2023
10859
Как израелската армия и МОСАД проспаха атаката на "Хамас"?

Военната групировка Хамас заяви, че държи в плен десетки израелски войници в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес. Абу Обейда, говорител на военното крило на групировката, заяви, че войниците, включително няколко офицери, са били пленени по време на днешното изненадващото проникване в южната част на Израел. Той добави, че пленниците са държани в "безопасни места" и тунели на групировката.

Ако това твърдение е вярно, то може да създаде предпоставки за сложни преговори за размяна на затворници с Израел, който държи хиляди палестинци в своите затвори, отбелязва АП. В миналото Израел се е съгласявал да размени повече затворници срещу по-малко израелци, за да върне у дома пленени войници.

Според израелски източници най-малко 200 души са загинали, а повече от 1100 са били ранени в Израел при голямото изненадващо нападение, предприето днес от Хамас от ивицата Газа, предаде ДПА.

В ивицата Газа при израелските ответни удари са загинали най-малко 232 души и са били ранени близо 1700 души, става ясно от информация на палестинското министерство на здравеопазването.

Палестинската военна групировка Хамас днес изстреля 2200 ракети по Израел, с което постави началото на ден на насилие.

По данни на израелската армия въоръжени палестинци също така са нахлули в Израел по суша, море и въздух. Тази вечер те все още продължават да водят тежки сражения с израелски войници на около двадесетина места.

Някои от нападателите са се барикадирали в домове с израелски заложници. По данни на военните няколко израелци са били отведени в ивицата Газа.

Броят на загиналите се увеличава през целия ден.

Междувременно израелски самолети бомбардираха къщата на ръководителя на Хамас в Газа Яхия Синвар в южната част на ивицата Газа, съобщиха медиите на Хамас, цитирани от Ройтерс. Не се съобщава за жертви.

Израел също така ще спре доставките на електроенергия за територията на ивицата Газа, каза министърът на енергетиката на страната Израел Кац. "Подписах заповед, с която нареждам на компанията доставчик на електроенергия, да спре доставките на електроенергия за ивицата Газа. Това, което беше, вече няма да бъде", написа той на профила си в социалната медия „Екс“ (доскоро „Туитър“).

Сраженията между Хамас и израелските сили продължават и вечерта, съобщи израелската армия след мащабната атака, предприета от палестинската екстремистка организация от ивицата Газа, която предизвика ответни удари от страна на Израел, предаде ДПА.

"Сражаваме се на 22 места", заяви военният говорител Даниел Хагари. "Няма селище в Южен Израел, в което да нямаме сили", добави той. "Има селища, които са прочистени от терористи, но искаме да завършим допълнителен оглед на района, преди да обявим това", добави Хагари.

Той каза и че има "ситуации със заложници" в селищата Офаким и Беери. "Там има специални сили с висши командири и там все още се водят престрелки. Ние сме във война", добави той.

Във всички райони са установени пътни блокади.

Хагари предупреди, че по отношение на боевете се разпространяват много фалшиви новини. "Казаха, че Нимрод Алони [високопоставен генерал] е бил отвлечен, това не е вярно. Казаха, че Ави Розенфелд [командир на дивизията в Газа] е бил отвлечен, това не е вярно", заяви той.

Междувременно израелски въздушен удар е изравнил със земята висока сграда в центъра на Газа, предаде Асошиейтед прес. В 14-етажната сграда живеели десетки семейства. Но в нея се помещавали и офиси, свързани с групировките "Хамас" и "Ислямски джихад". Израел предупредил жителите 10 минути преди да разруши сградата, която е била евакуирана. Няма пострадали.

Абу Обейда, говорител на военното крило на Хамас, обеща суров отговор. "Тел Авив трябва да стои на един крак и да чака нашия разтърсващ отговор", заяви той.

Лидерът на палестинската ислямистка групировка Хамас Исмаил Хания, каза на арабските страниq че Израел не може да им осигури никаква защита, предаде Ройтерс. В своя реч днес Хания каза още, че въоръжените палестински фракции възнамеряват да разширят продължаващата битка в Газа и да я разпространят на Западния бряг и в Йерусалим.

"Битката се премести в сърцето на "ционисткото образувание", заяви той.

Специалният координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Тор Венесланд изрази силно безпокойство за цивилното население в Израел и Газа. "Това е опасна пропаст и аз призовавам всички да се отдръпнат от ръба", заяви той.

Това е най-смъртоносната атака от години в Израел, отбелязва АП. Военната операция на Хамас беше изненадваща за еврейската държава, за нейните граждани, за правителството на Бенямин Нетяняху, за армията, полицията и разузнавателните служби. Атаката по въздух, суша и море бе извършена рано сутринта в събота, на шабат, в последния ден от празничен период, през който учениците в Израел не бяха на училище, а в страната пристигнаха поклонници и туристи.

Атаката на Хамас срещу Израел бе извършена точно 50 години и един ден от началото на войната от Йом Кипур през 1973 г., припомня ДПА. Войната от Йом Кипур, наричана също Октомврийска война, е война, водена от коалицията на арабските страни, предвождана от Египет и Сирия, срещу Израел в периода 6-25 октомври 1973 г.

Основният въпрос, който мнозина в Израел и не само там си задават е как мощната израелска армия, военното разузнаване и всемогъщата разузнавателна служба МОСАД проспаха изненадващото нападение на палестинските терористи, които не само изстреляха хиляди ракети срещу Израел, но и проникнаха на негова територия и взеха заложници.

Представители на израелското правителство са съобщили пред ВВС, че започва голямо разследване за това как израелското разузнаване не е забелязало предстоящата масивна и добре координирана атака на "Хамас". "Ще продължи с години", е коментирал един от източниците на британската медия.

"Граждани на Израел, във война сме. Това не е операция или учение, а война. Тази сутрин "Хамас" започна убийствена, изненадваща атака срещу държавата Израел и гражданите ѝ. Наредих пълна мобилизация на запасняците. Врагът ще плати безпрецедентна цена", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху и обяви началото на операция "Железни мечове".

На свикано от него спешно заседание на съвета за сигурност Израел си постави три основни цели: "да прочистят всички атакувани области от вражески сили, да накарат врага да плати висока цена и да подсилят мерките за сигурност".

Десетки бойни самолети са участвали в удара, заяви говорителка на израелската армия. Под прицел са били взети 17 военни съоръжения и 4 командни центъра на Хамас.

Израел поддържа блокада над ивицата Газа, откакто Хамас пое контрола над територията през 2007 г., припомня АП. Оттогава насам между Израел и Хамас са се водили четири войни. Също така е имало многобройни периоди на по-малки противопоставяния между Израел и Хамас и други по-малки въоръжени групи в ивицата Газа. 

Израелската блокада над Газа, която ограничава движението на хора и стоки, съсипа опустоши икономиката на палестинската територия. Израел казва, че блокадата е необходима, за да се попречи на въоръжени групи в Газа да увеличат арсеналите си. Палестинците твърдят, че блокадата е равносилна на колективно наказание.