Как Румен Радев влезе в кабинета "Денков-Габриел"?

Номинираният за министър на енергетиката е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Политика
19:00 - 02 Юни 2023
11127
Как Румен Радев влезе в кабинета "Денков-Габриел"?

България е на път да има двама Румен Радевци във висшата власт. Това ще стане факт, ако правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС начело с Николай Денков, а впоследствие и с Мария Габриел бъде гласувано от парламента. 

Румен Радев, но президентът, а зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), е номиниран за министър на енергетиката. Роден е на 4 август 1968 г. в Силистра. Завършил е физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Финанси“ в УНСС. 

Румен Радев е икономически директор на „Холдинг Загора“, за който работи от 2000 г. Той е председател на Съвета на директорите на Асарел-Инвестмънт от 2012 г. - отговаря за инвестициите на групата в минната индустрия, енергетиката, новите технологии. Координатор на проект ZAHYR.

Член е на Настоятелството на БАН, зам.-председател на Българска асоциация за горивни клетки, водород и съхранение на енергия. Активно участва в развитието, управлението и популяризирането на водородни технологии и иновации в България, включително създаването на Hydrogen Valley Стара Загора, както и отдела по водород към EDIH Zagore.

Статиите му за климатичната и енергийната политика са публикувани от Financial Times, Project Syndicate, NS Energy Monitor, The Independent, Al Jazeera, Huffington Post, EurActive и др. Той е автор на две книги и съавтор на книгите „Европейската супермрежа“ и „Дипломация в областта на енергетиката и климата“.

Румен Радев е семеен, баща е на три деца.