Как се прави бадемово или лешниково мляко? Може и от други ядки

Кухня
15:55 - 24 Февруари 2021
4169
Как се прави бадемово или лешниково мляко? Може и от други ядки

Протеини, витамини и разни други полезни работи. От напълно неживотинско мляко, което прави цялата тази млечна работа още по-полезна. Мляко от ядки става все по-популярен заместител. Даже и сирене се прави.

Бадемите и лешниците са на върха в този вкусен майсторлък, но какво ще кажете и за мляко от кашу, например. Супер лесно се приготвя и у дома. Трябват само ядки и вода. И не е предназначено целенасочено за вегани или хора с лактозна непоносимост. Просто са си вкусни млекцата от ядки.

Може да се купят и от магазина, но тогава почти сигурно ще се натъкне човек на подсладители и ароматизатори. Затова е по-сигурно смилането, бъркането и прецеждането вкъщи. А какво още ще се сложи, зависи от бъркащия.

Най-разпространено е бадемовото мляко – отдавна е тенденция в използването вместо прясното мляко. Съдържа магнезий, калций и мед-химичния елемент, както и витамини В1, В2, Е. Подходящо е не само за десерти и напитки, а за всичко.

ДОМАШНО ПРИГОТВЕНО

Освен елеменарните съставки – най-често бадеми или лешници плюс вода, е нужен кухненски уред за добро смилане – пасатор, блендер. За подсладен краен продукт най-здравословно е да се добави сироп от агаве, но може с мед или захар. А с щипка морска сол, канела, кардамон, куркума, ванилия и други подправки според вкуса, се придобива специален вкус.

Всичко се случва с няколко прости стъпки, в случая за 1 литър:

200 г бадеми или лешници се накисват във вода – например за през нощта.

Ядките се изцеждат от водата и се заливат с 1 л гореща вода.

Пасира се около 1 мин., докато се образува фина, хомогенна бяла течност.

Прецежда се през много гъста цедка. Сипва се в затварящ се добре стъклен съд и се съхранява в хладилник до 4-5 дни.

Сирене от ядки се приготвя, като след накисването се пасират с лимонов сок и малко вода. От време на време се спира пасаторът и се остъргва от съда меката каша. Оставя се да престои една нощ на стайна температура. Подправя се на вкус, включително и с билки.

Следват две рецепти за използване на вече приготвеното мляко от ядки.