Как се реже цяло печено пиле (стъпка по стъпка)
в 4 стъпки
Печеното цяло пиле не е само евтина и вкусна храна. Дори и готово, печено да го купим, ефектният обяд или вечеря се получават с перфектното му нарязване. Е, можем традиционно и да го накъсаме. Но са нужни само минутки, за да го превърнем с нож в удоволствие и за очите. Само с 4 стъпки.
1
Подготвя се плитка тава, застлана с хартия за печене, а върху нея се слага дъската, за да не се хлъзга. Така сокът при „демонтирането” на пилето се стича в тавичката – не се губи, а работният плот остава чист.
2
Първо се отрязват бутчетата с остър, дълъг и тесен нож. По желание се разделят на горна и долна част.
3
После се отрязват крилцата, като се внимава да се уцели точно ставата.
4
Следва може би най-трудното в иначе цялостното лесно транжиране – отделянето на пилешките гърди. Реже се с ножа плътно до средната кост от двете й страни, за да се освободят филетата. После може да се нарежат напречно или надлъжно на филийки.