Каква есен ни очаква според астрологията?

Марги Паскалева ни разкрива кога ще е топло и кога ще вали

Астрология
18:20 - 23 Август 2022
8640
Каква есен ни очаква според астрологията?

Астрономическата есен тази година у нас настъпва на 23 септември в 04:03 часа българско време, казва пред Lupa.bg астроложката Марги Паскалева, която е единственият астролог у нас, който прави астрологична прогноза за времето.

Астрологичната карта на Есенното равноденствие ни представя глобалната картина на времето през целия сезон. В допълнение анализът вече на звездните карти на всяка от лунните фази през месеците показва тенденциите за времето през всяка седмица.

Астрометеорологията ни дава възможност да добием представа какво ще бъде времето у нас (а и в други държави според техните координати и час) за по-голям период от време. Така можем да планираме своите лични или семейни празници, мероприятия на открито, почивки и пътувания, за които хубавото време е важно.

А ако планирате своята почивка в друга държава, може да бъде направена прогноза на времето за вашето пребиваване там според координатите на населеното място, съобразено с часовата разлика. Звездната карта на Есенното равноденствие показва, че есента в България ще бъде доста променлива – в някои периоди по-топло и сухо, но в други тенденцията е температурите да бъдат доста ниски за сезона, да има по-сериозни количества валежи от дъжд и дори от сняг през ноември.

Месец септември

Новият сезон стартираме с Новолуние на 26.09.2022 г. Както вече споменах, звездната карта на всяка лунна фаза ни дава информация за времето в рамките на 7 дни до следващата лунна фаза.

Времето между 26.09 и 02.10.2022 включително ще бъде по-слънчево и приятно в източните райони на страната, докато в централните и западни райони – по-прохладно и ветровито.

Не са изключени и валежи от дъжд на 28 и 29 септември, както и на 1 октомври. По-приятно и по-слънчево време – на 26, 27 и 30 септември.

Месец октомври

На 03.10 следва лунна фаза Първа четвърт. Времето през седмицата 03.10 – 08.10.2022 ще бъде с по-ниски температури, по-облачно и с валежи от дъжд. На 3 октомври – променливо, разкъсана на облачност и ветровито на места. В останалите дни очаквам по-сериозни валежи, като не са изключени и кризисни ситуации с наводнения.

На 09.10 е фаза Пълнолуние, която бележи тенденциите за времето през седмицата 09.10 – 16.10.2022. Седмицата се очертава като по-прохладна, но не студена. Повече слънце може да има на 9 и 10 октомври, като в следобедните и вечерни часове може да се увеличи облачността и да има краткотрайни превалявания в някои райони на страната.

Понижаване на температурите от 11 октомври, по-облачно време с усилване на вятъра очаквам на 12, 15 и 16 октомври. А по-слънчеви и приятни дни ще са също 13 и 14 октомври.

На 17.10 е лунната фаза Последна четвърт. Времето през седмицата 17.10 – 24.10.2022 ни е подготвило изненада. През тази седмица температурите ще са по-високи от типичните за месеца.

По-променливо, с повишена облачност и възможни краткотрайни валежи може да бъде времето на 17 и 22 октомври. В останалите дни от седмицата ще се радваме на хубаво време и повече слънце.

На 25.10 е Новолуние и слънчево затъмнение. В дните около и по време на затъмнения природата винаги си казва думата. А и тази лунна фаза показва рязко понижение на температурите през седмицата 25.10 – 31.10.2022 и по-ветровити дни.

А с планетата на изненадите и непредсказуемите събития Уран в 4 дом можем да очакваме всякакви обрати, включително бури и природни бедствия, особено на самия 25, на 26, 29 и 31 октомври. В останалите дни – 27, 28 и 30 може да има на места по-разкъсана облачност.

Месец ноември

Този месец стартираме с лунна фаза Първа четвърт на 01.11, а тя ни представя какво да очакваме от времето през седмицата 01.11 – 07.11.2022. И какво да очакваме от времето през тази седмица с 4-ти дом (най-важен за прогнозите относно времето) във водния знак Риби, където са Нептун и Юпитер, който от 28.10.2022 отново се връща в знака Риби поради ретроградното си движение?

Не на последно място по важност, Асцендентът в тази звездна карта е Скорпион. Затова и очакванията ми са за по-съществени количества валежи през тази седмица. Единствено през уикенда на 5 и 6 ноември може да има леко повишение на дневните температури. Препоръчително е шофьорите да сложат зимните гуми още в края на октомври, за да не бъдат изненадани от промените във времето.

На 08.11 е Пълнолуние и пълно лунно затъмнение на 16 градуса в Телец, където е и Уран. През седмицата 08.11 – 15.11.2022 г. и особено на 8 ноември времето ще е доста непредсказуемо и с резки промени.

Слънцето е в съвпад с Венера и Меркурий в Скорпион, а Сатурн във Водолей образува дисхармонична конфигурация таоквадратура с Луната и Уран в Телец. Очаквам усилване на вятъра, дори са възможни бури и снеговалежи в планинските райони на страната. По-ниски температури също в западната част на страната, докато на изток от Пловдив времето ще е малко по-меко, но ветровито.

Това е много тежко затъмнение и от гледна точка на финансово-икономическите и политически въпроси в страната, а и в световен план във връзка с енергийните въпроси. По-студено, ветровито, облачно с валежи от дъжд и сняг очаквам да бъде времето през цялата седмица.

На 16.11 следва лунна фаза Последна четвърт. През седмицата 16.11 – 23.11.2022 г. времето ще продължи да бъде по-влажно и в определени дни облачно, с валежи. Но очакванията ми са за една идея по-меко, не така бурно както в предишната седмица.

По-студено и ветровито ще е в планините и в североизточните райони. Слънчево с тенденция за увеличаване на облачността са 16, 18 и 21 ноември. А на 18, 22 и 23 ноември можем да очакваме и валежи – в по-ниските части от дъжд, а в по-високите – от сняг.

Интересно е Новолунието на 24.11, което е в топлия знак Стрелец. Според астрологичните методи за прогнозиране на времето звездната карта на тази лунна фаза предвещава затопляне през седмицата 24.11 – 29.11.2022 г. и не само заради Слънцето и Луната в Стрелец.

Но не бих искала на навлизам в твърде астрологични обяснения и термини. Затоплянето обаче не пречи да има на моменти по-силен вятър (Марс е във въздушните Близнаци) и повишаване на облачността – все пак ноември е. Такива дни са 24, 25 и 27, когато може да има по-съществена облачност и превалявания на места.

След Новолуние идва ред на лунна фаза Първа четвърт на 30.11.2022 г. и тя ни дава информация за времето през седмицата 30.11 – 07.12.2022. Тази седмица също се очертава с по-меко и сухо време за края на ноември, но по-ветровито. По-облачно, до разкъсана такава с по-силен вятър и евентуални краткотрайни превалявания - само на места може да бъде на 1, 5 и 6 декември.

Месец декември

Първата лунна фаза през този месец е Пълнолуние на 08.12.2022 г. Въпреки, че все още е есен, не можем да си мечтаем за топло време през декември. Това Пълнолуние дава информация за времето през седмицата 08.12 – 15.12.2022 г., а то се очертава все така студено, ветровито и с повече валежи от сняг.

По-силен може да бъде вятърът в източните райони на страната и особено край морето. На 8 декември, освен че е Пълнолуние, Луната е в съвпад с Марс в Близнаци и заедно със Слънцето в Стрелец образуват предизвикателна таоквадратура с Нептун в Риби в 4 дом. Вижда ми се малко раничко за толкова сериозни валежи от сняг. Обикновено януари и февруари са по-мразовити и снежни.

Но тази година е добре да се подготвим по-отрано за зимния сезон. На малко повече слънчеви часове можем да се порадваме на 12 и 13 декември, когато Луната е в топлия слънчев Лъв.

По-малко валежи, но много силен вятър в някои райони на страната може да има през седмицата 16.12 – 22.12.2022 г. На 16.12 е лунната фаза Последна четвърт, в картата на която ретроградният Марс е в Близнаци. Марс понякога предвещава и по-приятно време, но със Сатурн и Асцендент във Водолей в тази звездна карта това е малко вероятно. По-скоро очакванията ми са за много силни ветрове, които ще дават усещането за студ през тази седмица.

На 21.12.2022 г. в 23:48 часа Слънцето навлиза в знака Козирог и бележи настъпването на зимата. Ще дам малък жокер – няма цялата зима да бъде така студена. Има индикации и за периоди през зимата, когато времето ще е малко по-топло. Но не мога да не дам най-сериозния жокер – около и малко след Новогодишните празници ще бъде много студено.

Не препоръчвам да планирате пътувания на дълъг път за празниците и особено в планините. Вероятно хотелиерите в планинските курорти и планинарите ще ме хулят, но все пак съм длъжна да предупредя, а всеки сам преценява и взима решенията си.

Но, ако все пак решите да празнувате в планината, екипирайте се добре. Всички пътуващи да прегледат и подготвят автомобилите си, да вземат вериги и други необходими неща за дълъг път в зимни условия.