Какви рискове за кожата крие козметиката?

Редовно дезинфекцирайте четките за грим, съветват експерти

Бюти
11:54 - 06 Декември 2019
2293
Какви рискове за кожата крие козметиката?

За повечето жени външният вид е от огромно значение. Добре поддържаната визия им носи самочувствие и ги кара да се чувстват красиви и харесвани. Не е тайна, че за да подчертаят своята естествена красота и за да бъдат още по-привлекателни, почти всички дами прибягват до помощта на козметика. Но какви рискове може да крие тя?

Козметичната индустрия съществува от дълги години и се развива с все по-бързи темпове. Продуктите за красота, които се предлагат на пазара, са изключително достъпни и най-разнообразни, следващи модните тенденции и отговарящи на търсенията на жените.

Добре е да знаем обаче, че е важно да бъдем внимателни към продуктите, които купуваме, трябва да ги дезинфекцираме, когато е необходимо и в никакъв случай не бива да ги използваме след изтичане срока им на годност.

Скорошни проучвания доказват, че голяма част от продуктите за грим, които милиони жени използват всекидневно, са замърсени с потенциално смъртоносни микроби. Често това се дължи на факта, че не са почиствани редовно или биват използвани, дълго след като е изтекъл срокът им на годност.

Съставът на гримовете с изтекъл срок на годност, се променя и това ги прави опасни за използване.

Замърсените продукти и тези с изтекъл срок на годност могат да причинят възпаления, инфекции на кожата и дори отравяния на кръвта, тъй като представляват среда за развитие на бактерии.

Най-опасно е, когато се използват в близост до очите, устата или се нанасят върху рани и драскотини. Рискът от заразяване е по-висок при хора с отслабена имунна система, които са по-неустойчиви на инфекции, причинени от патогени.

При проведените опити са изследвани най-вече така нашумелите напоследък тампони, апликатори и гъби за смесване и нанасяне на фон дьо тен и за контуриране на лицето. При тях се наблюдават най-високи нива на потенциално вредни бактерии. Те са най-податливи на замърсяване, тъй като голяма част от тях често биват неволно изпускани на пода, или са оставяни влажни след употреба, което създава идеална среда за размножаване на вредни бактерии. Те правят козметиката опасна.

Специалистите, провели изследванията, констатират, че потребителите неволно излагат себе си на риск и препоръчват производителите и регулаторните органи да наложат още по-строги хигиенни стандарти на производство на козметика.

Както и да направят сроковете на годност и изискванията за почистване по-видни на опаковките. Те настояват, че някои видове бактерии категорично не бива да се съдържат в новите козметични продукти.

За да се предпазим от рисковете, които някои разкрасителни продукти крият, е важно да полагаме правилните грижи за тях.

Необходимо е редовно да дезинфектираме тези, които подлежат на почистване. Препоръчва се четките за грим и гъбите за нанасяне на грим да се мият регулярно и да се изсушават старателно. Също така трябва да се отучим от вредния си навик да използваме грим с изтекъл срок на годност.