Какво е да си евродепутат? €15 000 заплата и…

Политика
18:56 - 26 Май 2019
6979
Какво е да си евродепутат? €15 000 заплата и…

Какво е да си евродепутат, каквито избираме днес в цяла Европа? Работа-мечта, това го знаем, но какви са фактите? Най-примамливият - 8757,70 евро на месец е основната заплата на един член на Европейския парламент.

Отделно от това за всеки ден, в който представителите ни присъстват в пленарна зала или в комисиите, получават още по 320 евро, т.е., „бонус” от 6400 евро в края на всеки месец. Така общата сума, която всеки евродепутат получава, става поне 15 157 евро, съобщи Би Ти Ви.

Всеки евродепутат има и бюджет за офис разходи – 4513 евро на месец за телефони, помещения и компютърна техника, например.

Европарламентът покрива 2/3 от медицинските разходи на членовете си. Освен това им се полага и допълнителна пенсия от 3,5% от заплатата за всяка година като депутати.

При сегашното ниво на заплатите, депутат, който изкара целия си мандат, след навършване на 63 години ще получава около 1500 евро всеки месец към основната си пенсия. И последно – евроизбраниците имат възможност и за разходи за сътрудници за близо 25 000 евро.

От заплатата (8757 евро) и дневните (320 евро на ден) депутатът в Европарламента може да си докара над 15 000 евро на месец чист доход. С подписа му се разпределят още около 30 000 евро месечно – пари за офиси и за сътрудници.

„От една страна става въпрос за сътрудници, които са в Брюксел, като за тях се предоставя между 19 и 20 000 евро. Всеки член на парламента получава плащане, мисля около 80 000 евро на година, които целят да обезпечат функционирането на офис в държавата, в която е избран.

Скандали различни, относно как се изразходват тези средства вече е имало и то не свързани с България, а с други държави-членки. Да бъдат назначавани лели, стринки, зетове, има”, каза Христо Христев.

Във Франция евродепутати от няколко партии са разследвани са разследвани за злоупотреба с парите за сътрудници и офиси. Уличени са, че използват парите на европейския парламент, за да поддържат партийни офиси у дома.

„През 2014г. започна разследване от страна на европарламента. Тя беше инициирана от ОЛАФ, европейският орган за борба със злоупотребите. Той сигнализира случаи с френския Национален фронт и голям брой асистенти, които може би не вършат работа с пряка връзка с работата на евродепутатите. Още повече, че въпросните асистенти фигурират в йерархията на партията Национален фронт. Те си бяха партийни кадри”, обясни Седрик Перен, социолог, специалист по европейска администрация.

Съмнение, че чрез парите за офиси депутатите финансират партиите, от които са избрани, има почти във всички страни-членки. А преди няколко години Европарламентът изрично забрани 20-те хиляди евро за сътрудници да се дават на роднини.

Практиката показва, че разследването на евентуални злоупотреби с парите за офиси и сътрудници се разследва от местните власти. Засега у нас такива разследвания няма.