Какво се случва? Черно море почервеня, плуването е забранено

Керемиденият цвят се дължал на фитопланктон - водорасли, водата е пълна с токсини

Новини
21:40 - 11 Септември 2024
5619
Какво се случва? Черно море почервеня, плуването е забранено

Черно море придоби керемиденочервен цвят на брега на Одеса след скорошна дъждовна буря - еколозите казват, че това се дължи на развитието на фитопланктон - водорасли.

Издадена е препоръка за въздържане от плуване. Едновременно с това на брега на един от централните плажове бяха намерени множество мъртви плъхове, съобщава УНИАН.

"Това е червен прилив в Одеса, причинен от бързия растеж на едноклетъчни водорасли динофлагелати – предимно Lingylodinium polyedra“, твърди ръководителят на обществената екологична организация "Зелен лист" Владислав Балински.

По думите му заради това в морската вода вече има токсини, възможни са алергии при плуване и отравяне при консумация на морски дарове. Екологът уточнява, че има опасност от процеси на масов замор. Наблюдава се и явлението ярка биолуминесценция (светене на живи организми).

"Причината - замърсяването на морската вода с хранителни вещества и обезсоляването, дългосрочното въздействие на саботажа в Каховка върху токсичния цъфтеж - също трябва да бъде проучена“, отбелязва Балински.

Също така в социалните мрежи местни жители публикуваха видео, в което е записано, че има много мъртви плъхове на брега на един от централните плажове на града след проливния дъжд в последните дни.