Камелия Нейкова : Не бива ЦИК да се използва за арбитър за разрешаване на партийни въпроси

Трябват промени в изборния кодекс, категорична е председателката на Централната избирателна комисия

Политика
09:00 - 12 Септември 2024
1232
Камелия Нейкова: Не бива ЦИК да се използва за арбитър за разрешаване на партийни въпроси

Не бива ЦИК да се използва за арбитър за разрешаване на партийни въпроси. Това заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК в студиото на "Денят започва".

"ЦИК се придържа към изискванията на закона и това е било водещо в решенията на ЦИК. Не бива ЦИК да се използва за арбитър за разрешаване на партийни въпроси. В крайна сметка участието в изборите е предоставено на политическите партии, които са свободни сдружения на гражданите. Ръководствата на тези политически партии трябва да вземат решения за участие в избори, така че да бъде в интерес на техните избиратели", заяви Нейкова.

Тя коментира първоначалния отказ на ЦИК да регистрира двете крила на ДПС и последващата регистрация на ДПС - Ново начало след решение на съда.

"Централната избирателна комисия по отношение на заявените регистрации на двете коалиции Коалиция „Движения за права и свободи“ - Ново начало и Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ взе аналогични решения, а именно отказ да регистрира коалициите, тъй като и в съставите на двете фигурираше една и същата политическа партия, партия „Движения за права и свободи“, която беше посочена и в двете коалиции като партия, която ще отговаря за приходите, разходите и отчетността по повод предизборната кампания, със съответната банкова сметка. Това е съгласно изискванята на Изборния кодекс, че една партия може да участва в изборите самостоятелно или в състава само на една коалиция."

"Електронното заявление, което е подадено от Коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“, малко след полунощ на 2 септември, постъпило по електронната поща на Централната избирателна комисия, е докладвано на заседание на ЦИК на 3 септември от колегите, но към него не са били приложени никакви документи и не е било вписано във входящия регистър, съгласно условията и реда, по който се извършва подаването на документите и регистрацията за участие в изборите."

От думите ѝ стана ясно, че заявлението е било подписано от двамата представляващи коалицията „г-жа Михайлова и г-н Байрам, мисля, че бяха двамата представляващи коалицията, но към заявлението не е било приложено нито коалиционното споразумение, нито останалите документи, които изисква Изборния кодекс."

Попитана дали е имало политически натиск върху ЦИК, Нейкова отговори:

"Никой не ми е оказвал по никакъв начин натиск не само за тези избори, но и назад във времето."