Канада разследва намеса на Китай в изборите

Напрежението между двете страни нарасна в края на 2018 г.

Свят
11:16 - 07 Март 2023
929
Канада разследва намеса на Китай в изборите

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза вчера, че ще назначи независим специален следовател, който да разследва предполагаемата намеса в изборите от страна на Китай. Също така обяви отделни нови разследвания на предполагаемата чуждестранна намеса, съобщи "Ройтерс".

Канадските медии наскоро публикуваха подробни доклади, цитирайки анонимни източници от разузнаването, в които се твърди, че Китай e отговорен за намеса в изборите в Канада през 2021 г. и 2019 г.

Трюдо беше поставен под натиск, откакто излязоха тези съобщения в медиите и скорошно проучване показа, че мнозинството от канадците искат той да отговори по-силно на предполагаемата намеса в изборите от страна на Китай.

Докладчикът ще бъде "виден канадец" и ще има правомощието да прави препоръки относно чужда намеса, включително публично разследване, каза Трюдо.

Премиерът каза още, че е поискал от депутатите в комисията по национална сигурност на парламента да започнат разследване на предполагаемата чуждестранна намеса в изборите.

Китай отрича всички обвинения за намеса, заявявайки, че няма интерес да се меси във вътрешните работи на Канада.

Комитетът на парламентаристите по национална сигурност и разузнаване на Канада (NSICOP), пазач на разузнаването, ще разследва и ще докладва констатациите си на парламента.

Трюдо добави, че ще поиска от друга агенция за надзор, Агенцията за национална сигурност и преглед на разузнаването (NSIRA), да прегледа как агенциите за национална сигурност в Канада са се справили със заплахата от чужда намеса.

"Заедно тези мерки ще ни дадат по-добро разбиране на случилото се на последните два избора, как чужди правителства се опитаха да се намесят, как агенциите за сигурност в Канада отговориха на заплахата от намеса и как информацията премина през правителството", каза министър-председателят казах.

Трюдо и висши служители по сигурността на Канада признаха опитите за намеса от страна на Китай, но настояват, че резултатите от изборите не са били променени. Те не са потвърдили информацията в медиите.

Globe and Mail съобщи миналия месец, позовавайки се на източници от разузнаването, че Китай предпочита правителството на Либералната партия да запази властта през 2021 г. пред победа на Консервативната партия.

Въпреки споровете с китайския президент Си Дзинпин по много въпроси, либералното правителство се смята за отворено за правене на бизнес с Китай, докато консерваторите са известни с по-твърдата си позиция срещу Пекин.

Обвиненията за тайни китайски схеми за намеса в канадските дела добавиха още един слой сложност към обтегнатите дипломатически отношения между Канада и Китай.

Напрежението между страните нарасна в края на 2018 г., когато канадската полиция задържа изпълнителен директор на китайската технологична компания Huawei Technologies, а след това Пекин арестува двама канадци по обвинения в шпионаж. И тримата бяха освободени през 2021 г.

По-рано в понеделник канадската полиция заяви, че разследва медийните съобщения, които цитират тайни разузнавателни данни за потенциални нарушения на законите за информационна сигурност.

Заместник-министърът на обществената безопасност на Канада Шон Тупър каза пред парламентарна комисия миналата седмица, че канадската полиция не разследва нито едно от обвиненията за китайско влияние. В изявлението на полицията вчера се посочва, че разследването й е насочено само към изтичането на информация.

Канадската шпионска агенция също провежда разследване за това как класифицирана информация е изтекла до новинарските организации.