Кандидат-шефът на ЕК от ПЕС : Единство срещу Путин и Тръмп

Шестима претенденти за председателското място в Брюксел мериха сили в телевизионен дебат

Новини
08:46 - 16 Май 2019
3296
Кандидат-шефът на ЕК от ПЕС: Единство срещу Путин и Тръмп

Европа трябва да бъде единна срещу Путин и Тръмп, заяви кандидатът на социалистите за следващ председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, като се обедини с мнението и на претендента на ЕНП Манфред Вебер на последния дебат преди вота за нов състав на Европарламента. 

В него участваха шестимата водещи кандидати да оглавят следващата Еврокомисия. Освен Вебер и Тимерманс в ЕП бяха белгиецът Нико Куе (Партия на европейската левица), германката Ска Келер – „Зелените“/Европейски свободен алианс), чехът Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформисти) и датчанката Маргрете Вестагер (Алианс на либералите и демократите в Европа)

Една от главните обсъждани теми бе външната политика в свят, доминиран от Китай и САЩ, и противоречията по въпроси като „Северен поток 2“ и споразумението с Иран. Кандидатите бяха попитани дали в името на сделка с Доналд Тръмп и за да не претърпи европейската икономика щети, те са готови да да отворят европейските пазари за американски земеделски продукти, включително генно модифицирани.

"Ако сме обединени,ще се справим с Китай и САЩ. Но ако има лидери в Европа, които са първи приятели на Владимир Путин и постоянно искат от него пари, а след това отиват на аудиенция при Доналд Тръмп, който иска да разбие ЕС, как да създадем тогава единство? Трябва да разберем какво е заложено на карта. За първи път в нашата история има американски президент, който смята, че е в негов интерес да има една разделена свободна Европа. Това е опасно за нас. Ако сме разделени, няма да можем да защитим своите ценности по света. Трябва да убедим онези сили,които смятат, че Путин им е най-добрият им приятел – от Фараж до Салвини и Щрахе. Всички тези лица трябва да разберат, че не защитават европейските граждани. Трябва да бъдем единни и твърди пред Тръмп и Путин. Ако не го правим, те ще поръчват съдържанието на музиката и самата музика", каза Тимерманс.

Вебер му опонира по отношение на Тръмп, като подчерта, че ЕС и САЩ имат общи ценности и са приятели. "Но това, което се случва в Белия дом, не е нашата политика. На Тръмп бих казал: "Нека направим търговска сделка, но при партньорство". Ако той ни принуждава, трябва да се изправим и да действаме. Единството и силата на Европа са задължителни", категоричен бе германският кандидат от ЕНП. 

Ска Келер традиционно зае еко-позиция, че няма да позволи вноса на генно модифицирани храни от САЩ. Същевременно тя разкритикува страните членки от ЕС, че изпращат оръжия на диктатури, които прогонват хора от работните им места. Диктаторите трябва да бъдат спрени от това да влагат пари в европейските банки.

Нико Куе смята, че споразуменията за свободна търговия, които ЕС сключва, го отслабват. Причината е, че Европа не е в състояние да наложи на партньорите си екологични и социални норми.

Според Ян Захрадил от Чехия пък трябва да се водят преговори със САЩ, защото трансатлантическият пазар е отлична възможност.

Маргрете Вестагер изрази мнение, че трябва да се търгува на базата на обема. Старата концепция за свободна търговя вече не се използва. И е много важно как се третират животните и човешките права например.