Само в Lupa.bg: Ламбо иска оставката на Нинова при провал на изборите

Политика
14:30 - 15 Май 2019
4334
Само в Lupa.bg: Ламбо иска оставката на Нинова при провал на изборите

Доайенът на социалистите Стефан Данаилов е заявил пред близки другари, че ако БСП не спечели предстоящите европейски избори, лично ще поиска оставката на председателката Корнелия Нинова и ще инициира чрез Националния съвет повдигане на т.нар. лидерски въпрос с намерение да се смени водачът на партията преди местния вот, научи ексклузивно Lupa.bg. 

Ламбо бил много огорчен от разделението на левицата точно преди изборите - веднъж заради драмите около подреждането на листата с кандидатите за Брюксел и втори път заради кампанията, която се води очевидно на 2 писти, без да има обединение на претендентите на нито едно място в страната досега, освен при откриването й на 1 май.

Данаилов скастрил и Нинова, и Станишев заради вътрешнопартийното напрежение и ги помолил в частни, отделни разговори, да заровят томахавките в името на успеха на БСП, като ги призовал да водят кампанията си и срещите с избирателите заедно, разкриха запознати на "Позитано" 20.

В червената централа обаче бившият и настоящият лидер така и не се срещнаха и е факт, че до момента вече преполовилата обиколка преди вота се води на 2 писти. От една страна е Станишев с неговите приближени, включително и новата звезда на левицата - младата финансистка Цветелина Пенкова, която кацна под номер 3 в партийния списък, а от друга - кандидатите, които Нинова спусна на пленума още преди подредбата. По наша информация двата фланга на Столетницата ще се съберат отново за закриването на кампанията, но въпреки че дават обещания на избирателите си за пълна консолидация в името на смяната на модела "Борисов", ясно се вижда и от общопартийните организации, че разделението не е превъзмогнато. 

Ламбо порицал Нинова и по още една линия. Той бил крайно недоволен от декларацията, която тя отправи още преди старта на предизборния тур, че отказва да поеме отговорност за изхода от европейските избори, предвид така подредената листа от Националния съвет и че смята за негова отговорност какъв ще бъде резултатът от вота. Майор Деянов напомнил на близките си в червената централа свое изказване отпреди 2 години, в което казва:

"При провал на партията на избори, председателят благодари и се оттегля. Само така се гради авторитет. 125 години ни има и едни мърльовци се събират ей тука в една зала и съсипват всичко".