Кантарджиев: Covid в момента не е онзи убиец

280 млн. болни едновременно е лош сценарий, заключи вирусологът

Новини
17:46 - 08 Януари 2023
2211
Кантарджиев: Covid в момента не е онзи убиец

"Световната общественост, особено здравната, с внимание гледа развиващото се по света разпространение на коронавируса в Китай", това заяви в предаването "120 минути" по bTV проф. Тодор Кантарджиев - съветник на Столична община по здравни въпроси.

"До известна степен за контрола на мерките последна дума имат политиците. Досега мерките, които бяха взимани, даваха своя резултат на органичение, но всеки знае, че отпаднат ли изведнъж всички мерки ще има ръст на заболяванията. Както казаха 280 млн. болни едновременно. Това е лошия сценарий, защото Слава Богу вариантът който в момента е в Китай и Европа - Омикрон, няма нищо общо като вирулентност, смъртност с варианта преди 2 години", каза проф. Кантарджиев.

"Философията на вируса е не да убива, а да се разпространява от човек на човек. Това е един вирус, който сравнително често мутира", допълни Кантарджиев.

"Цивилизованите държави трябва да си направят някои изводи от това, което се случи на цяла Европа и на целия свят. Оказа се една пълна неподготвеност на системите за здравеопазване. Ако не бяхме взели тези мерки, щяхме да имаме много умрели още 2020 година. Преценихме правилно нивото на нашето здравеопазване", каза още проф Кантарджиев.

"От 30 години в лекциите си казвам на моите колеги лекари да изписват български лекарства, за да се запазват работните места в страната. Да работят нашите заводи. България от най-големия износител на антибиотици стана вносител. Мисля, че се спекулира с липсата на лекарства", така проф. Кантарджиев коментира липсата на лекарства.