Карадайъ: България обеднява, върнахме се към 2001-а година

Няма кой да пише оперативните програми, време е майсторите да дойдат на власт, заяви лидерът на ДПС

Топ
13:17 - 23 Март 2023
947
Карадайъ: България обеднява, върнахме се към 2001-а година

"В Джебел ДПС зададе формулата за успешно развитие - инвестиции. Това е ключът за решаването на кризите, в които се намираме."Това заяви лидерът на ДПС, който е и водач на листата за Кърджали, на предизборна среща в Джебел. В нея участваха заместник-председателят на партията и кмет на Кърджали Хасан Азис, евродепутатът Атидже Вели и експертът по социална политика д-р Хасан Адемов.

Карадайъ припомни, че забавянето на договарянето и реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост през последните близо 3 години е една от причините инфлацията в България да е два пъти по-висока от тази в Европа.

"Инфлацията расте, има проблеми в икономиката, а средствата не достигат до малкия и среден бизнес. Това е така, защото няма кой да пише оперативните програми", категоричен е Карадайъ.

Той припомни, че ДПС е разписало програмите за първия и втория оперативен период. "Договорихме ги с Брюксел, за да може някой друг после да реже лентички. Планът за възстановяване и развитие беше направен не за малкия и среден бизнес, а за един олигарх", заяви Карадайъ.

Той добави, че основната задача е да се спре прогресивното обедняване, а след това трябва да си поставим за цел да достигнем средните европейски стандарти на живот.

"Обедняват не само хората, но и държавата", каза Карадайъ. Той припомни, че докато ДПС бе на власт, инвестициите бяха 13 милиарда и се връщаха по 2 милиарда дълг. "Сега дългът нахвърля 40 милиарда", уточни Карадайъ.

"С тази разбита икономика, с обедняването и с високата инфлация, ситуацията сега удивително прилича на 2001 година", каза Карадайъ и даде формулата за спиране обедняването.

"Това ще стане, когато дойдат майсторите пак на власт. В кризисни времена, идва ред ДПС да участва във властта, да вдигне на крака държавата", заяви лидерът на партията.

"Време за ДПС! Време е Движението да е участва във властта, да е част от мнозинството в Народното събрание, за да може дневният ред на хората да бъде дневен ред на политиците.

Това само ДПС можем да го направим", каза Карадайъ и се аргументира: "Ние имаме това самочувствие, защото имаме силата и сме доказвали, че имаме и опит, и експертиза".

"Ние сме голям депесарски род, чиято сила показахме и в тежката ситуация след опустошителното земетресение", заяви Карадайъ, като благодари на структурите в Кържалийско за организирането на дарителската кампания, както и на всички българи - дарители.

"След като в това бедствие можем по този начин да реагираме, защо да не можем да се обединим и преди да е станало бедствие на политическия терен – с разум и отговорност да направим 55 013 гласа от област Кърджали", заяви Карадайъ.

"Когато сме заедно, сме силни и можем да преодоляваме всякакви кризи. Не на отрицанието, а намиране на формули - това става само с диалог", добави лидерът на ДПС.

Той припомни, че ДПС плати много висока цена за демокрацията в България и има дълг да я пази.

"В трудните времена идва времето на ДПС. Ние можем да си позволим да кажем, защото историческите факти ни дават това право, че най-доброто развитие на България от 1990 година досега е било свързано винаги с участието на ДПС във властта", каза и зам.-председателят на Движението д-р инж. Хасан Азис.

Той заяви, че ДПС вече години наред не е в централната власт, но кметовете на Движението изпълняват съвестно своите ангажименти, дори работят, в повечето случаи, въпреки държавата. "Реализираме проектите, които хората очакват от нас, но почти нямаме достъп до национално финансиране", каза Азис.

"Само по време на управлението на ДПС имаше социална политика за подкрепа на местната власт. Тогава държавата имаше различни фондове от националния бюджет, които бяха на разположение за развитие на регионите. Един от тях беше специален фонд, насочен предимно към малките и средни общини. Имаше фондове и за пътища, и за водоснабдяване, и за паркове, и за детски градини, и за училища. Тогава, по време на управлението на ДПС, местната власт свърши огромна работа", припомни кметът на Кърджали.

"ЕП гласуваха помощ за малкия и средния бизнес, за да се възстанови след пандемията. 750 милиарда евро бяха заделени за целия ЕС, но малкият и среден бизнес в Бълтария, включително и в Джебел, не е получил нито стотинка", каза Атидже Вели. И увери, че приоритет на ДПС е оперативните програми да стигнат до малкия бизнес.

"Срамно е 3/4 от българите да не могат да си купят най-необходимото - храна, облекло, да не могат да си позволят отопление, осветление и вода", каза д-р Хасан Адемов. И заяви: "Причините, за да стигнем до тук, са много, но една от тях е в тези, които дойдоха за малко да управляват и искат с парите на всички данъкоплатци да спечелят доверието на избирателя".