Карадайъ: Политическите реалности вече не са същите

ДПС отчита победа на 47 места, разширява влиянието си в местната власт

Политика
22:22 - 03 Ноември 2019
4615
Карадайъ: Политическите реалности вече не са същите

ДПС отчете 47 победи в кметските избори. Решението на Централния съвет на партията, че тя ще запази влиянието си в местната власт е изпълнено, то е факт. "Категорично увеличихме присъствието си в местната власт. Нещо повече, географията е разширена", анализира лидерът на Движението Мустафа Карадайъ. 

ДПС има общо 18 на сто от всички общински съветници в страна и 35 на сто от кметовете на кметства. 

Но Карадайъ отчете и редица проблеми в проведените 2 тура на местния вот: 

"Независимо от препоръките на Венецианската комисия продължава да има забрана за водене на кампания на различен от българския език. Въпреки европейските разпореди, в българското законодателство все още има ограничаване на конституционните права на гражданите да не могат да гласуват зад фасадата на уседналостта", коментира Карадайъ. И упрекна членове на избирателни комисии в арогантност и нихилизъм заради това, че са приемали решения в противоречие с Изборния кодекс, включително чрез регистриране на кандидат против изискванията на закона. "Това означава, че се поставя под съмнение легитимността на избраните кметове на някои места", добави той. 

Карадайъ е на мнение, че е налице голямо изкривяване на изборния процес, а от там и на демокрацията.

Той "поздрави" ГЕРБ с демократично проведените избори в Дулово, Доспат, Чепеларе и ред други общини - "ако това е разбирането за демокрацията".

Според него целият държавен апарат е бил впрегнат на места за печелене на избори - чрез заплахи, натиск и репресии. Лесничеи, учители, инспектори, ВиК служители, полицаи - всички са били включени активно в незаконната кампания на управляващите. Имало е заплахи към бизнеса и ползване на куп недемократични средства. "С всичко това управляващите създадоха условия за алтернатива. Политическите реалности в България вече не са същите. В такава среда на популизъм, агресия, омраза, не могат да се правят демократични избори. И на този фон ярко се очертава поведението на избирателите на ДПС с мощно противопоставяне на тези черти. Преди 30 години докарахме демокрацията и продължаваме да сме нейни пазители", категоричен бе лидерът на Движението.