Карадимов: Ще се обърне особено внимание на видеонаблюдението на секциите

Политика
16:17 - 12 Септември 2024
797
Карадимов: Ще се обърне особено внимание на видеонаблюдението на секциите

Служебното правителство ще обърне особено внимание на процеса на видеонаблюдение на секциите. Това заяви министърът на иновациите и развитието доц. Росен Карадимов.

От „града под тепетата“ министър Карадимов, в качеството си на координатор за изборите, стартира поредицата си от срещи с областите управители и представителите на териториалните звена от Главна дирекция ГРАО.

Днес той проведе първата среща в Южния централен район с областните управители на Пловдив, Кърджали, Хасково, Пазарджик и Смолян.

„Смисълът на тези срещи е да създадем работещ механизъм за координация между централната власт и областните управители, след като проведохме една обща среща между правителството и областните управители. Да сверим сроковете и изпълнението на ангажиментите ни по Изборния кодекс. Да създадем механизъм да реагираме на всяка възникнала необходимост и проблеми, които се създават към този момент“, подчерта министър Карадимов. Според него областните управители ще се справят прекрасно с техниката на изборите.

Особено внимание ще се обърне на процеса на видеонаблюдение на избирателните секции. „Там взаимодействието между Министерството на електронното управление и областните управители е изключително важно“, каза министър Карадимов и добави, че това е един от ключовите елементи на прозрачността на изборите.

Той припомни, че днес е подписал писмо до ЦИК, съгласувано с ключовите ведомства, които имат отношение с изборния процес и по указание на премиер. В него служебното правителство е поставило редица въпроси пред ЦИК, които трябва да бъдат решени, за да се засили прозрачността на изборния процес и доверието в него.

„В предложенията, които правим към ЦИК, на първо място правителството предлага да бъде оптимизиран и допълнен процеса по сертифицирането и удостоверяване на машините от страна на Министерството на електронното управление. Към това удостоверяване трябва да бъде добавено и удостоверяване на софтуера за параметризиране и софтуера за флаш паметите и съдържанието в тях“, обясни министър Карадимов.

На ЦИК се предлага още да приеме решение, при което пломбите, с които се запечатват двете флашки на машините да бъдат доставени от друго юридическо лице различно от лицето, което по обществената поръчка полага пломбите на тези машини. „Няма никакво двусмислие този, който полага пломбите е фирмата, избрана от ЦИК. Но практиката те да доставят и самите пломби трябва да бъде преодоляна не защото имаме колебание в изпълнителя, а защото това увеличава доверието в прозрачността и контрола на процеса“, каза той.