Караджов скочи: Има дефицит, а не пари за крадливи фирми

Икономика
11:57 - 09 Юни 2022
3275
Караджов скочи: Има дефицит, а не пари за крадливи фирми

Подалият оставка регионален шеф Гроздан Караджов на извънреден брифинг опроверга твърденията на премиера Кирил Петков, като натърти, че всичките твърдения за "тикане" на пари към "крадливи фирми" са лъжа. 

"Това, което ви беше представено вчера, като основен проблем, че съм поискал допълнителн 3,9 милиарда лева допълнително от бюджета на МРРБ, е лъжа. Аз никога не съм искал тези пари. Няма нито един ред с такива искания. Ще Ви прочета стенограмата от Министерски съвет. Никой не е давал условие за даване на допълнителни средства", категоричен е Караджов.

Трябваше да спрем да ремонтираме тези пътища, а това ще създаде риск за републиканската мрежа. В паниката, че изпускат управлението, че не знаят какво да кажат, започнаха по същия начин когато избираха гуверньора, когато говореха за крадливите миилиарди, което няма общо с вчерашното напускане на заседанието на МС, нито отговарят на фактите, каза Караджов.

"В сряда следобед излязох от МС с таблица, от която се вижда, че са се натрупали, благодарение на решението на НС, допълнителни средства като дефицит, което отваря допълнителна дупка в бюджета.

Това, за което информирах колегите за сериозна дупка в бюджета в размер на 3,9 милиарда лева. Тя се получава от няколко източника. Първият е решението на НС, по които по точка 1 и 2 от това решение, се  прехвърлят да се ползват от нашия бюджет 1,2 милиарда за стари плащания и втора, в точка 4, още 1,2 милиарда, които също са за стари и недовършени работи. Като и двете точки, касаят договори, за които бюджета на МРРБ е натоварен допълнително, извън планираното през декември", допълни Караджов.

"Ако отворите стенограмите на НС, включително няколко срещи в коалиционен формат е поет ангажимент, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията на бюджета, в противен случай ще се получи тази дупка, системна дупка, дупка, която заплашваща финансовата стабилност на страната", категоричен е министърът. 

"Вторият източник на такъв дефицит, тоест дотук 2,4 милиарда, е незалагането на средства за АМ "Хемус" и скоростния Видин-Ботевград.

Нито една стотинка не беше оставена там, с уговорката по време на бюджетната процедура, министърът на финансите каза, че там няма да се слагат средства, защото когато се разплете казуса с инхаус договорите, тогава ще имаме финансиране.

Работата спря, за съжаление по тези магистралите. Там са половин милиард по инхаус и още половин милиард, които са по ЗОП процедури.", добави министърът. 

Караджов отговаря на твърденията на министър-председателя Кирил Петков, че разрива на управляващата коалиция е причинен от това, че Караджов е искал да плати на фирмите, които изграждат магистрала "Хемус", наети от предишното управление.