Карамел с Lupa.bg: Флан с шам фъстък
за 4 порции, 75 мин
Продукти
75 г ядки шамфъстък – може обикновени фъстъци или други ядки
400 мл прясно мляко
145 г захар
4 яйца
1 пак. ванилова захар
1 портокал
още малко шамфъстък за поръсване
Приготвяне
Ядките шамфъстък се нарязва на ситно и се кипват с половината мляко. Оставя се да изстине.
75 г захар се разтопява до златисто кафяв карамел. Разпределя се в 4 огнеупорни купички.
Фъстъченото мляко се смесва с останалото прясно мляко. Разбиват се яйцата с ваниловата захар и останалата захар на гладък крем. Смесва се с прецеденото фъстъчено мляко.
Сместа се разпределя в купичките с карамела.
Сипва се вряща вода в тава. Подреждат се купичките в нея и се оставят за 1 час в топлата вана – като на водна баня, но без да се пекат.
Изваждат се купичките и се слагат да се охлядят напълно в хладилника.
Портокалът се обелва, като напълно се отстранява и бялата част. Нарязва се на 4 филийки.
Кремът се обръща от купичките с помощта на нож. Гарнира се с портокал и с нарязан на дребно шамфъстък.