Карамел с Lupa.bg: Манго с крем на пластове
за 6 порции, 40 мин
Продукти
За манго компот: 1 узряло манго - около 350 г, 1 ч.л. фино настъргана кора от лайм или лимон, 2 с.л. сок от лайм или лимонов сок, 6 с.л. портокалов сок, 2 ч.л. нишесте.
За карамеления крем: 4 жълтъка, 20 г пудра захар, 1 с.л. брашно, 80 г кафява захар, 200 мл течна сметана за разбиване, 200 мл прясно мляко или общо 400 мл прясно мляко.
За захарната кора: 6 ч.л. кафява захар.
Приготвяне
Манго компотът: Мангото се обелва, нарязва се на филийки, като се маха костилката. 150 г се пюрира с кората и сока от лайм и с портокаловия сок. Останалото манго се нарязва на кубчета.
Пюрето се кипва, сгъстява се с нишестето, разтворено в малко студена вода, като отново се кипва. Разбърква се с кубчетата манго и се оставя да изстине.
Карамеленият крем: Смесва се сметаната с разбитите жълтъци и се разбива с пудрата захар до гладкост. Добавя се брашното и се разбърква.
Кафявата захар се карамелизира и се разбърква да се разтопи. Добавя се прясното мляко и се разбърква, докато се разтвори карамелът. Постепенно се добавя яйчено-сметановата смес с разбъркване. Кипва се за 30 сек., като се разбърква непрекъснато - най-добре с миксер.
Прехвърля се в купа, повърхността се покрива с прозрачно фолио и се оставя да се охлади.
Карамеленият крем и манго компотът се разпределят в чаши или купички, като се редуват на пластове, завършвайки с карамел. Оставя се за около 1 час на студено.
Захарната кора: Кафявата захар се поръсва върху манго карамела и се карамелизира с горелка или съвсем за кратко под горния реотан във фурната, добре загрят.