Карамелен ябълков компот
за 4 порции, 25 мин
Кухня
15:53 - 28 Февруари 2025
1385

Продукти
800 г ябълки
50 г захар или по-малко, ако ябълките са по-сладки
1 пръчка канела
3 зърна бахар
200 мл ябълков сок
Приготвяне
Ябълките се обелват и се почистват от семето. Нарязват се на филийки или едри кубчета.
Захарта се карамелизира на средна температура до светло кафяво.
Сипва се ябълковият сок и се добавят канелата и бахарът. Кипва и се разбърква на котлона, докато карамелът се разтвори.
Прибавят се ябълките и се готви на тих огън около 12 мин., като се разбърква от време на време.
Оставя се да изстине и се слага в хладилника да се охлади.