Кардамонов хляб с шамфъстък и тиквени семки

за 1 брой, 150 мин

Кухня
07:06 - 30 Юли 2021
2109
Кардамонов хляб с шамфъстък и тиквени семки

Продукти

350 г бяло брашно

150 г лимец брашно

1 кубче прясна мая или 2 пак. суха мая

1 ч.л. захар

2 ч.л. сол

1-2 щипки кардамон на прах

70 г ядки шамфъстък

30 г тиквени семки

2 с.л. орехово олио или друго – може зехтин

малко брашно за поръсване и масло за намазване

 

Приготвяне

Маята се разбърква с 250 мл хладка вода и със захарта.

Смесват се брашната, солта, кардамонът и ореховото олио.

Добавя се маята и се омесва с куките на миксера или на ръка гладко тесто.

Накрая се добавят нарязаният едро шамфъстък и тиквени семки. Оставя се покрито да втаса на топло около 45 мин. - докато си удвои обема.

Размесва се и се оформя на продълговат или кръгъл хляб. Слага се в намазнена форма. Покрива се и се оставя отново да втаса около 30 мин.

На дъното на фурната се поставя купа с вода. Хлябът се пече в загрята фурна на 200 градуса 50-60 мин.